Hrady a zámky na Znojemsku již zavřely své brány turistům, ale kastelány rozhodně nečeká půlrok plný odpočinku. Návštěvníky vystřídají zedníci a často se hradní průvodci promění v uklízečky. Čtrnáct milionů na opravy zámku poputuje letos do Jevišovic. Uherčicím vydatně pomáhají sponzoři a britská nadace.

Ve Vranově začnou s rekonstrukcí bývalé sýpky a připravují rozsáhlý projekt na novou střechu na zámeckých budovách.V rozsáhlé opravě starého zámku v Jevišovicích bude i letos pokračovat Moravské zemské muzeum. „Přes zimu budou pokračovat opravy jevišovického zámku. Získá novou fasádu i okna, nutné je i statické zajištění. Úprav se dočká i interiér. Vše by měli dělníci skončit do konce roku 2015. Opravy budou stát kolem čtrnácti milionů korun," vysvětlila mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

Zámek ve Vranově nad Dyjí zahájí na jaře obnovu střechy a půdy bývalé sýpky. „Vyřešíme také statiku barokního objektu před hlavní branou. Z ministerstva kultury poputují na opravy asi čtyři miliony. V budoucnu jej plánujeme využít jako společenský sál pro výstavy nebo koncerty," popsal kastelán Karel Janíček. Dodal, že střecha zámku není v dobrém stavu. „Příští rok připraví odborníci podrobný projekt na její obnovu. Nákladné opravy bude financovat ministerstvo kultury," podotkl Janíček.

Přes zimu společně s manželkou celý zámek důkladně uklidí. Na řadu přijdou koberce, porcelán i obrazy.

Správci vranovského zámku mají starosti i s Novým Hrádkem u Lukova, který pod ně spadá. „Přes zimu Hrádek zazimujeme a příští rok nás čeká konzervace narušené koruny zdiva," doplnil Janíček.

Renesanční zámek v Moravském Krumlově se dočká opraveného východního křídla ještě do konce roku. Opravy budou pokračovat i příští rok tak, aby jej Krumlovští mohli využít pro nadcházející turistickou sezónu. „Do konce roku bude opraveno pět místností, které navazují na Rytířský sál. Řemeslníky čeká práce na štucích, výmalbě a položí parkety. Příští rok zbývá opravit ještě bývalý konferenční sál v jihovýchodním křídle, kde je vadný krov a místnost si vyžádá rozsáhlejší opravy," vyjmenovala před časem Andrea Stejskalová z odboru památkové péče. Na financování oprav se vedle vlastníka zámku, kterým je společnost Incheba, podílí itaké město. Pomáhají i dotace.

Ještě horší rozpočet než loni bude mít v příštím kalendářním roce uherčický zámek. Nejpozději do poloviny prosince řemeslníci dokončí pět posledních oken v banketním sále.

„Tím bude splněna podmínka restaurátorů na konzervaci stropu. Uvidíme, kdy bude možné pokračovat v dalších opravách sálu. Řemeslníci nyní opravují okenice na věži," vyjmenovala kastelánka uherčického zámku Eva Štěpánová s tím, že v dalších dvou letech by měli čerpat šestimilionové dotace na obnovu parku a zahrad.

Obnov se možná dočká i lesopark. „Žádost teprve připravujeme a mohli bychom získat finance z ministerstva životního prostředí," dodala kastelánka.