Stomilionová dotace na protipovodňová opatření, nebo nic. A mezi těmito variantami jen několik desítek metrů čtverečních zahrádek. Pokud je nebudou chtít jejich majitelé prodat, město o stomilionovou dotaci přijde.

Znojmo má zpracovaný projekt protipovodňových opatření, která mají zabránit podobnému neštěstí, jaké spodní část města postihlo v roce 2002. Tehdy stoletá voda zatopila několik ulic, evakuováno bylo pět tisíc lidí. Projekt budou v následujících týdnech schvalovat ministerští úředníci.

„Znojmo má velikou šanci na získání dotace ve výši sto milionů korun na protipovodňová opatření. Pokud se ale nepodaří vykoupit pozemky zahrádkářů, ministerstvo udělí dotaci někomu jinému,“ řekl prezident České protipovodňové asociace Jan Papež.

Nové hráze kolem řeky by totiž měli stát na nynějších zahrádkách, z každé by tak ukously zhruba dvou až třímetrový pruh.

Majitelé zahrad se však prodeji své půdy brání. „Nedáme nic, nepřichází to v vůbec v úvahu,“ tvrdili zahrádkáři při nedávné debatě.

Zcela opačného názoru jsou ale lidé, kterým vzedmutá hladina Dyje ohrožuje domy. „Debata o prodeji pár metrů zahrádek se mi zdá naprosto zbytečná. Já bydlím na ulici Loucká. Zatopeni jsme byli už třikrát. Jestli ten dům spadne, můžu jít bydlet pod stan,“ komentoval situaci jeden z přítomných občanů Karel Černý.

Město hodlá zahrádkářům nabídnout finanční kompenzaci za pozemky, vybuduje cestu a nové ploty. „Pokud komise projekt schválí a podaří se odkoupit pozemky, mohlo by se stavět na konci příštího roku nebo na začátku toho následujícího,“ doplnil starosta Znojma Petr Nezveda.

Podle Jana Papeže se nová opatření chystají hlavně na ulicích Loucká, Na Hrázi a v okolí náhonu Penam. Projekt počítá s odtěžením současné hráze a stavbou nové z kvalitního materiálu. Hráz má kopírovat pravý břeh náhonu a na konci ústit do mobilního hrazení se stavidlem.

Na ulici Na Hrázi by měla nová sypaná hráz navázat na současnou a prodloužit ji až k Dobšicím.