Plněné knedlíky Bozi, sezamové placičky s máslem, valašské frgály, pagáčky či maďarský perkelt alias guláš. To vše mohli lidé ochutnat na letošním devátém ročníku mezinárodního festivalu o gastronomii Znojemský hrozen.
 
„I když počasí moc nepřálo, jsem velmi spokojený. Letos jsme měli na Masarykově náměstí větší stan, ve kterém se konaly Národní dny různých zemí a stan byl vždycky přeplněný,“ řekl ředitel festivalu Ladislav Jíša.
 
Podle něj lidi nejvíce lákaly dny Číny, Maďarska a ve švech praskal i kostel svatého Mikuláše, kde ve čtvrtek vystoupila houslistka Gabriela Demeterová. „Byla jsem ochutnat čínské čaje a vneděli jsem viděla barmankou show, je to poprvé, co mě festival přilákal a program na Masarykově náměstí se mi líbil. Jinak dění festivalu moc nesleduji,“ řekla návštěvnice festivalu Marie Plačková ze Znojma.
 
Letošní festival tak přilákal nejen víc návštěvníků, ale také samotných soutěžících. „Přihlásily se státy, které dřív nesoutěžili. Například Lotyšsko, Estonsko, Řecko a Čína. Vtelevizních pořadech bylo také o třicet snímků víc než loni,“ dodal Jíša, který se těší už na příští rok.
 
Ten bude ve znamení kulatých narozenin. „Na jubilejní desátý ročník chystáme jedno překvapení. Chceme udělat velký koncert pro lidi a na devadesát procent by měla zahrát skupina Čechomor,“ prozradil už nyní Jíša.
 
Odborné poroty letos posuzovaly sto osmaosmdesát televizních a dvaapadesát rozhlasových pořadů. Do soutěže reklamních spotů přihlásili výrobci devadesát příspěvků a včera večer prezident festival na slavnostním zakončení vyhlásil vítěze.
 
Nejprestižnější cenu televizního pořadu Grand Prix vyhrála televize BBC zVelké Británie o vaření vnebezpečné zóně vAfghánistánu. Porota tento snímek vybrala mezi nejlepší hlavně kvůli své výjimečnosti a netradičnosti.
 
„Je to snímek, ve kterém novinář jezdí do nebezpečných oblastí, kde se válčí a tam ukazuje, že i lidi vtěchto místech jsou schopní vytvořit výborná jídla. Ve snímku lidé vAfghánistánu vařili byčí koule, kebabi a zpořadu jsme se také dozvěděli, jaká jídla vlastně vAfghánistánu jedí vojáci zcelého světa,“ řekl jeden zporotců, kuchař a herec Ivan Vodochodský.
 
Televizní pořady:
Cena Grand Prix - Cooking in the Danger Zone (Vaření v nebezpečné zóně, epizoda Afghánistán), BBC Worldwide, Velká Británie
Cena Zlatý hrozen - The Truth About Food (Pravda o jídle), BBC/Pro Skrben, VB/Německo/USA
Cena Stříbrný hrozen - Köstlicher Orient (Lahodný Orient), Telepool, Německo
Cena Bronzový hrozen - Inside: Battle of the Wines (Souboj vín), National Geographic, USA
Rozhlasové pořady:
Cena Zlatý hrozen - Soutěž Kuskus z produkce Deutche Welle Radio, autorka Megan Wiliams
Cena Stříbrný hrozen - Neočekáváný dýchánek z produkce Českého rozhlasu Plzeň, autor Petr Jančařík
Cena Bronzový hrozen - Příběh týdne o slovenském oštiepku z produkce Slovenského rozhlasu, autor Soňa Ludvighová
Reklamní spoty:
Cena Zlatý Hrozen - Kotila nuda, zadavatelská firma Kofola, originální, vtipný koncert dokáže oslovit několik generací.
Cena Stříbrný Hrozen - Pilsner Urquell Má vlast, zadavatelská firma Plzeňský prazdroj
Cena Bronzový Hrozen - Rajec Voda, zadavatelská firma Kofola