Podzimní tradici obnovil místní cech vinařů. „Vinobraní mívalo podobu večerní zábavy ve stylově vyzdobené hospodě. Naposledy se ale konalo před více než třiceti lety. Na jaře nás napadlo, že bychom tuhle tradici mohli obnovit. Stalo se tak společnou snahou cechu vinařů, obce a znojemského Spolku přátel hroznové kozy, který nás opět přijel podpořit," uvedla jedna z organizátorek Veronika Písařová.

Vinaři na Znojemsku, například právě ve Vrbovci, měli v čase několik tradic spojených právě s Hroznovou kozou, ochránkyní vinic. „Hotaři, hlídači vinic, právě v tomhle podzimním čase obcházeli velké vinaře a další významné členy obce, a nosili jim pro štěstí symbol Hroznové kozy," vysvětlil propagátor Hroznové kozy Jiří Svoboda.

Právě tuhle tradici cech vinařů a spolek u příležitosti obnoveného vinobraní připomněl. „Vinaři otevřeli dvacet sklepů, kde lidé mohli celé odpoledne ochutnávat víno a burčák. Všechny sklepy jsme obešli a vinařům předali podzimní věnce s keramickým talířkem s Hroznovou kozou. Talířky vyrobily děti ve školním keramickém kroužku, věnce udělaly členky našeho klubu seniorek. Zapojila se zkrátka půlka vesnice," usmívala se Písařová.

Průvod s hotaři, muzikanty a Hroznovou kozou sledovaly desítky příznivců dobrých vín. Když se průvod zastavil na prostranství u starého lisu, mohli také ochutnat šťávu z čerstvě vylisovaných posledních hroznů z letošní úrody.