Obec v létě zasáhlo ničivé tornádo, včetně celého území parku Na zahajce. Skoro tam neexistují původní stromy.

Studenti se musí vyrovnat s důsledky poškození území tornádem i s nejnovějšími požadavky, které souvisí s klimatickou změnou. „Pro ně jde o unikátní situaci. Trénujeme je na věci spojené s klimatickou změnou,“ sdělil za Mendelovu univerzitu Přemysl Krejčiřík.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich předal ve středu při generální audienci papeži Františkovi kříž vyrobený z trámů poničeného novoveského kostela.
Dar pro papeže: kříž z trámů kostela, který na jihu Moravy zničilo tornádo

Podle něj se jedná v podstatě o nové výzvy založené na posledních poznatcích práce s takzvanou modrozelenou infrastrukturou, jako je zasakování vody, udržení vody na stanovišti nebo práce s případnými přebytky vody, co spadnou v jednom okamžiku.

Už téměř čtyři měsíce od tornáda spí Zlata Maděřičová s manželem stále ve sklepě poničeného domu.
Stres, únava a underground po tornádu. Manželé spí čtyři měsíce ve sklepě

Území parku se ujme pět studentských týmů. Výsledky budou v únoru, kdy studenti odevzdají už hotovou práci. Tu pak posoudí komise složená ze zástupců Nadace partnerství, pedagogů Mendelovy univerzity a obce Hrušky.

Studentské návrhy projekčně doplní specialisté na inženýrské sítě. Sázení nových stromů je v plánu na jaře příštího roku po získání povolení.