Na co dají radnice na Znojemsku v roce 2019 nejvíce peněz? Co města zkrášlí, co nabídnou lepšího svým obyvatelům než dosud? Redakce Deníku Rovnost zmapovala největší investiční akce roku. Nejvíce peněz se bude točit kolem moravskokrumlovského zámku, hodně peněz spolykají opravy ulic a chodníků nebo škol.

Pozornost se například v Moravském Krumlově soustředí na tamní zámek, který byl až do roku 2011 domovem monumentálních pláten Muchovy Slovanské epopeje. Tamní radnice svůj boj za návrat pláten nezdává. Svědčí o tom i plány na další opravy zámku. „Na jaře plánujeme zahájení další fáze oprav. Předpokládaná cena je 120 milionů korun, město se na opravách bude spolupodílet částkou sedm milionů korun,“ uvedl první muž města Tomáš Třetina.

Další desítky milionů korun půjdou na přípravu lokality Novosady pro výstavbu rodinných domů. Město počítá s náklady na inženýrské sítě v hodnotě téměř třiceti milionů korun. „Město se bude také spolupodílet na opravě ulice Rakšická přibližně deseti miliony korun, další podíl mámě vyčleněný k dotaci na opravy školy v Ivančické ulici. Město dá částku tři a půl milionů korun,“ doplnil Třetina.

Prvním miminkem roku 2019 na jižní Moravě je Jiří. Narodil se šestadvacet minut po půlnoci. Měříl 54 centimetrů, vážil 4230 gramů.
První letošní dítě kraje je malý Rohatčan. Jmenuje se Jiří

Ve Znojmě bude rok 2019 patřit opravám ulic či škol a školek. „Na školy jsme vyčlenili pětatřicet milionů korun. Nejvýznamnější je rekonstrukce školy Jubilejní park, kde se bude kompletně měnit plášť budovy. Celkový rozpočet oprav je 17 milionů korun, přičemž v příštím roce je v plánu proinvestovat 12 milionů korun,“ informovala mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Ve Znojmě budou časem lidé chodit opravenými ulicemi. Také do nich půjdou desítky milionů korun. „Mezi největší investice patří zádlažba ulice Hradní v areálu pivovaru za dvanáct milionů korun. V roce 2019 tu Znojemský městský pivovar plánuje otevřít restauraci se zahrádkou a firma Vinotrh vinnou galerii a kavárnu,“ nastínila Pastrňáková.

Vedení Znojma chce dokončit opravy ulic Bala a Na Vyhlídce za 12 milionů korun, dále opravit most v Koželužské ulici za téměř osm milionů korun, stejná suma poputuje do dalších méně rozsáhlých oprav komunikací a chodníků.

Obyvatelé a návštěvníci Hrušovan nad Jevišovkou budou hodnotit celkově zrekonstruované náměstí. Dokončení oprav vyjde na téměř dvacet milionů korun. „Na nové náměstí se těším. Občas se podívám na webovou kameru z tamní radnice, kde je vidět, jak se nová tvář náměstí úspěšně rýsuje,“ svěřil se občasný návštěvník města Pavel Radosta.

Novoroční ohňostroj nad Masarykovým náměstím v Hodoníně.
OBRAZEM: Novoroční ohňostroj rozzářil Masarykovo náměstí v Hodoníně

Vedení města počítá i s rekonstrukcí bývalého hotelu Centrál na společenský sál s příslušenstvím, prostory pro cukrárnu a kavárnu. Vyjde na 26 milionů korun a Hrušovany tak budou mít konečně vlastní společenský sál na plesy, oslavy a kulturní akce,“ konstatoval starosta města Miroslav Miloš.

Obyvatelé Hrušovan také dostanou nový autobusový terminál s přilehlým parkem za radnicí. Tato stavba vyjde na třiadvacet milionů korun.