Bývalou slávu hrušovanského zámku připomíná dnes jen zpustlá stavba uprostřed rozlehlého parku. Povalečné půlstoletí sloužila budova jako kasárna. Využití pro něj nenašel ani soukromý podnik po roce 1989. V budoucnu by se ale mohl proměnit na sanatorium a pooperační rehabilitační centrum. Radnice pro zámek našla kupce. Ten je zde ochoten investovat desítky milionů korun.

„Během dvou až tří let zde chceme otevřít soukromé sanatorium. To by mohlo pojmout až osmdesát klientů. Závisí to na tom, zda se s památkáři dohodneme na rozšíření budovy zámku o další křídlo,“ řekl Miroslav Etzler, který jedná o koupi zámku za pět milionů korun se současným vlastníkem objektu, městem Hrušovany nad Jevišovkou. Do jeho oprav a dostavby chce investovat dalších zhruba osmdesát milionů korun.

Zastupitelé města by v budově rádi viděli lázeňský objekt nebo penzion. „Navržený projekt našim představám odpovídá,“ řekla starostka Alena Loukotová. Pojistit prodej zámků by měla propracovaná smlouva. “Měla by například zajistit, aby zájemce svůj plán nezměnil. Budeme na ni spolupracovat s právníky,“ dodala Loukotová.

Památkáři se zatím k záměru Etzlera staví vstřícně. „V současné době je zámek úplně zdevastovaný. Přejeme si, aby se pro něj našlo nové využití,“ řekla Celestýna Novotná z brněnské pobočky památkového ústavu. Zámek i sousedící park je ale památkově chráněné území a jakoukoli změnu musí posvětit i ministerstvo kultury. Navíc je tento prostor v uzemním plánu zabrán pro zeleň. Na místě, kde je plánovaná dostavba další budovy, jsou ale již dnes postavené garáže a skládka stavební suti.

Pokud se projekt podaří dotáhnout do konce mohla by na Hrušovansku vzniknout i zhruba dvacítka nových pracovních míst. Region je sužovaný největší nezaměstnaností na Znojemsku. V červnu se zde dotkla téměř dvanácti procentní hranice.

Raně barokní zámek v Hrušovanech nad Jevišovkou vystavěl na konci sedmnáctého století hrabě Michal Adolf z Althanu. Svoji současnou klasicistní podobu získal. Zámek svoji současnou podobu získal na počátku století devatenáctého. Od konce druhé světové války chátrá. Nyní je i častým terčem vandalů. Město je ve svém majetku má jen několik let.