Dlouho očekávaných výsledků se znojemská nemocnice ani po týdnech nedočkala. „Laboratorní výsledky nic neprokázaly," sdělil šéf Krajské hygienické stanice v Brně Jan Mareček.

Jeho slova potvrdila i mluvčí Jihomoravského kraje, který je zřizovatelem znojemské nemocnice. „Jsme se zástupci a mluvčí nemocnice v kontaktu a na výsledky jsme, stejně jako oni, čekali. Vzorky však nic nepotvrdily," sdělila mluvčí Eliška Holešinská Windová. Jak doplnila, podobnou situaci, kdy by onemocněla najednou velká část nemocničního personálu a potíže ukazovaly na stravu uvařenou v tamní jídelně, krajští úředníci nepamatují.

Nemocnice tedy nenašla odpověď na otázku, zda a kde se stala chyba. „V nejbližších dnech se máme sejít s hygieniky a předáme si protokoly. Do této schůzky platí zvýšení hygienický dozor v kuchyni. Pak ale přejdeme do normálního provozu," vysvětlila mluvčí znojemské nemocnice Marcela Půčková s tím, že personál v kuchyni znovu prošel vyšetřením, která také nic neprokázala. Pacienti zatím dostávají balenou snídani a kuchařky vaří o jednu dietu méně.

Do normálu se brzy vrátí také jídelníček. Kuřecí maso totiž nemocnice dosud nahrazovala krůtím. „Byla to spíše prevence, protože kuřecí maso je rizikovější, pokud jde o střevní potíže. Vzorky masa ale hygienici měli, a nic v něm nenašli," řekla Půčková, která příčiny epidemie označila za záhadu.

Kromě sto čtyřiceti zaměstnanců nemocnice neměl trávicí potíže nikdo další a naštěstí se nedotkla pacientů. Důvodem bylo to, že některé pokrmy nejsou vhodné pro transporty v boxech na jednotlivá oddělení.

Epidemie propukla v noci z osmého na devátého září. Měla klidný průběh a nikdo nemusel být hospitalizovaný. Do Znojma tehdy zavítal i hejtman Michal Hašek, aby všechny ujistil, že nemocnici není nutné zavírat. Tehdy doufal, že výsledky vzorků budou známé již do dvou dnů.

Zdravotní problémy mělo ale i dvacet nebo třicet zaměstnanců společnosti Tamura, která z nemocnice odebírá obědy. Střevní potíže skolily i polovinu fotbalového týmu z Hradce Králové. Sportovci byli na zápase ve Znojmě jen pár dní poté, co epidemie potrápila nemocniční personál. Obědvali v jedné z restaurací ve městě a jedli i pizzu. Jeden z fotbalistů však skončil na kapačkách a lékaři u něj potvrdili infekční onemocnění. U sportovců zhoršuje stav skutečnost, že bakterie napadnou unavené tělo," vysvětlil lékař Pavel Kosina.