Většina návštěvníků přichází velmi dobře připravena. Vzhledem k tomu, že se začíná již v deset hodin, je velmi důležité stále dobře jíst. Každý zkušený host má před sebou především sýry, pečivo a nechybí ani uzeniny. Je ale vidět, se nejedná o žádné závody v pití a jídle. Většina degustátorů pečlivě vybírá vzorky dle katalogu a zapisuje si své postřehy. Diskutují, argumentují a někdy i nesouhlasí s rozhodnutím komisí jednotlivých bodování. „Jsem hrubě nespokojený s komisí a jejich hodnocením tramínu,“ říká rezolutně František Řeřucha, ale stejně se u toho usmívá, protože se stal jedním z oceněných v jiné odrůdě. „Možná měla komise zrovna rýmu,“ dodává a směje se té nadsázce. Sám přiznává, že hodnocení vín je velice složitá záležitost, kterou může ovlivnit spoustou vlivů.

Více místních

Vinaři se připravují na košt několik měsíců. „Letos evidujeme 625 vzorků, z toho čtyřiapadesát červených vín a šestasedmdesát rosé,“ vypočítává za pořadatele Jiří Vít. A jedním dechem dodává, jak dlouho akci chystali. „Příprava Josefského koštu nám zabrala v podstatě půl roku a po ten čas tím žijeme. Je to náročné, ale všichni členové spolku jsme pak šťastni, když se vše povede a vidíme spokojené návštěvníky,“ dodává Vít. Posteskne si, že ho trošku mrzí, že nepřichází více místních obyvatel. „Neumím to odhadnout, ale přespolní tvoří velkou část hostů,“ uvažuje.

Ještě před začátkem produkce cimbálové muziky Veltlínek přichází na řadu vyhlášení šampiónů letošního ročníku. „Účastnil jsem se všech ročníků nejen jako návštěvník, ale zároveň i jako člen hodnotící komise,“ hlásí se hrdě k oblíbené akci starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina. Kromě něj se účastní předávání cen i poslanec parlamentu české republiky Jan Válek, který popřál vinařům hodně štěstí do další práce. Absolutním šampiónem Josefského koštu pro rok 2019 se stal Ryzlink rýnský 2017, výběr z bobulí Jana Šedrly z Moravského Krumlova. Bojoval nejen kvalitou, ale i kvantitou, protože dodal nejvíce vzorků a dle uznalých slov kolegů i návštěvníků, letošní rok se mu povedl. „On byl vlastně pivař. Když jsme se vzali, začal vinařit, protože já jsem zdědila po rodičích sklep,“ dává k lepšímu Dagmar Šedrlová, manželka šampióna.

Orlovna v Rakšicích poskytla azyl zatím všem dvanácti předchozím ročníkům. „Ročníků bylo vlastně už třináct, protože na začátku byl nultý ročník,“ prozrazuje šéf spolku Vít. Tehdy se členové spolku rozhodli vyzkoušet, jestli bude v Krumlově o takový typ akce zájem. Zájem byl. A narůstal. „Byla jsem doposud na všech ročnících,“ svěřuje se jedna z návštěvnic, Eva Kršková. „Vždy si to nesmírně užívám. Mohu i srovnávat jednotlivé ročníky a vůbec celkový vývoj Josefského koštu," naznačuje Kršková. Dle jejich slov byl v začátcích košt více semknutý, uzavřenější a více kamarádský. „Stává se z mého pohledu více komerční, ale zároveň je profesionálnější. Moc místním vinařům fandím," vzkazuje.

Zájem vystavovatelů je obrovský a přesto, že se jedná především o příležitost pro amatérské vinaře, na Josefském koštu již vystavovala i taková vinařství jako Michlovský, Šilinek nebo Znovín. Samotný Spolek krumlovských a rakšických vinařů funguje pod záštitou Orla a spolupracuje s městem. Má patnácg aktivních členů a další spolupracovníky a takřka všichni vinaří.

BOŘIVOJ ŠVÉDA