„Snažíme se, aby nejpozději do konce příštího roku bylo tohle místo kompletně hotové, včetně chodníků. Už v průběhu dubnu budeme vysazovat mezi bytovými domy zeleň,“ řekl jednatel stavební společnosti VHS Stanislav Hahn.

Na místě bývalých kasáren stojí tři bytové domy s devadesáti byty a všechny už jsou prodané. „Do poloviny se nastěhovali lidé. Další polovina jsou spíš nájemníci, kteří byty koupili za účelem dobré investice. Třeba lidé, kteří pracují v Rakousku,“ dodal.

V bytových domech najdou místní obyvatelé také nové služby. Je tu solná jeskyně, relaxační centrum, lékárna i ordinace.

Nyní je na řadě výstavba rodinných domů na ulici Palliardiho. „Hrubé stavby domků bychom chtěli dokončit ještě letos, celkem tu bude stát dvacet domů,“ upřesnil Hahn.

Tři etapy

V celém komplexu staví domy několik místních firem a je budován po etapách. „Třetí etapou bude dostavba domů ve střední části u spojovací ulice Kosmákové. Tam máme nyní zažádáno o vydání stavebního povolení,“ prozradil ředitel Pozemních staveb Miroslav Šimeček.

Bytová výstavba se ve Znojmě v posledních letech rozšiřuje a ze strany mladých lidí je o byty obrovský zájem. Do konce dubna začnou vyrůstat domy na Aninské ulici u Městské plovárny. Celkem by na místě měli dělníci postavit čtyři bytovky. V první fázi vyrostou jen dvě.

„Do konce dubna bychom chtěli začít kopat základy. Doteď jsme museli vykácet na místě asi sto stromů,“ řekl Petr Štěrba, jehož firma bude mít na starosti výstavbu dvou bytových domů.

„V domech bude čtyřiadvacet bytů a už teď jsou prodané. Celkem se o byty přihlásilo dvě stě uchazečů. Prodávat je budeme za částku devatenáct tisíc korun za metr čtvereční,“ dodal Štěrba.

Výstavbu zbývajících dvou domů mají na starosti další firmy, které začnou po vyřízení veškerých povolení.

Představitelé města ale nabídli k prodeji i další parcelu na Aninské ulici. Do budoucna by tak mělo na místě stát celkem pět domů. „Předchozí zastupitelstvo schválilo prodej čtyř parcel. Teď jsme nabídli k prodeji i pátou a záměr schválili nynější zastupitelé,“ řekl starosta města Petr Nezveda.