Šedivé nebe a poměrně chladný listopadový den. Taková byla kulisa pondělního výlovu jaroslavického rybníka. Sešla se tu brzy po ránu parta dvou desítek profesionálních rybářů i brigádníků, kteří dlouhé hodiny trávili ve vysokých gumových botách ve studené vodě. Z vypuštěného rybníka vytáhli metráky kaprů, amurů, štik a sumců. Poslední rybky vyloví v pátek.

„V pondělí jsme zahájili výlov Jaroslavického rybníka a budeme pokračovat každý den až do pátku. Předpokládám, že letošní výnos bude podobný jako předcházející roky, stále se pohybujeme kolem dlouhodobého průměru,“ řekl vedoucí střediska Martin Kozlík.

Postěžoval si však na červnové nízké teploty. „Podzim byl pro nás pěkný, ale červen a červenec byl teplotně nižší, než jsme předpokládali. Čím je totiž teplota vody nižší, tím jsou ryby méně aktivní. Potom přijímají málo potravy a nepřibírají na váze,“ popsal.

Na vánoční stoly tak z Jaroslavic poputuje patrně kolem dvou tisíc tříset metráků kaprů, padesát metráků amurů, přes dvě stě metráků tolstolobiků a dvacet metráků dravých ryb. „Mezi dravé ryby patří candát, štika a sumec,“ dodal Kozlík. Podle něj prodejní ceny kopírují loňský rok. „Všechny ryby máme rozdělené a každá jde do zvláštní nádoby,“ uvedl.

Nejsou na vánoce

Podle ředitele Rybníkářství Pohořelice Romana Osičky není snahou společnosti, aby lidé dva měsíce před Vánoci už nakupovali kapry na štědrovečerní stůl. „Měli by je zkonzumovat ještě do Vánoc, protože je lepší mít čerstvou rybu,“ poukázal Osička.

Cena letošních kaprů z produkce Rybníkářství Pohořelice bude podle ředitele podniku kopírovat tu loňskou. Samozřejmě bude záležet na prodejcích, jakou marži kdo zvolí, ovšem podle Osičky by se i tak konečná cena v obchodech měla pohybovat zhruba na úrovni loňského roku.

„Je samozřejmě rozdíl v ceně, když od nás někdo kupuje sto metráků kapra, než když se rozváží po metrácích,“ zdůraznil Osička. Jak dodal, běžným prodejcům do obchodní sítě budou letos pohořeličtí rybníkáři prodávat kilo kapra první třídy za devětašedesát korun, výběrový kapr bude stát o deset korun více.

O vánoční kapry prý nebude nouze. Dokládá to už výlov Vrkoče, coby prvního rybníka, který Rybníkářství Pohořelice na podzim loví. „Co tady lovíme, tak naplňuje naše prognózy. Pro vánoční trh bude dostatek kvalitních kaprů,“ slibuje ředitel.

Na výlov pravidelně chodí i Antonín Šabršula, který si nenechá ujít příležitost koupit si čerstvého amura. „Bydlím v Jaroslavicích a na výlov se chodím dívat každý rok. Ochutnal jsem už všechny druhy, které se dají koupit a některé si doma udím,“ řekl Šabršula.

Atrakce pro diváky

Poprvé letos zavítali na výlov i klienti ústavu sociální péče z Hrušovan nad Jevišovkou. „Moc se mi to tu líbí a jsem rád, že jsme se sem všichni mohli podívat,“ nadšeně popsal klient ústavu Jarda Herold.

Tradičním lákadlem a atrakcí pro diváky jsou dva padesátikiloví sumci, které však vrací rybáři zpět do vody.