Pojmenovali ho kožojed moravský, latinským jménem Paranovelsis moravicus. K jeho popsání stačily čtyři kusy nového brouka, které tým Lukáše Čížka z biologického centra chytil do pastí při prozkoumávání biologicky unikátní lokality. „Měli jsme tam rozmístěno 360 pastí. Do každé z nich se chytí stovky brouků, materiál pak musíme roztřídit a rozeslat specialistům,“ popsal Čížek.

Kožojed moravský
∙ měří kolem půl centimetru
∙ jeho barva je černo-hnědá
∙ patří do čeledi kožojedovitých
∙ k životu zřejmě potřebuje mohutné staré duby
∙ vyskytuje se v lužních lesích

Dosud neznámý druh našli v pasti na starých dubech v oboře Soutok. V jeho přirozených úkrytech pod kůrou starých stromů se ovšem kožojeda moravského doposud nepodařilo entomologům najít.

Na unikátní prostředí lužních lesů na jihu Moravy poukázal i Petr Šípek z České společnosti entomologické. „Je to mimořádný nález. Střední Evropa je dobře prozkoumaná a vědě neznámé druhy brouků tu objevujeme už jen vzácně,“ řekl Šípek.

Území je cenné nejen pro entomology. „Oblast má nejbohatší ekosystém u nás a možná i v celé střední Evropě. Přitom lidé s krajinou nešetrně zacházejí. Zejména ptáci, obojživelníci a brouci jsou kvůli rapidnímu úbytku původního porostu vážně ohroženi,“ uvedl ekolog Filip Šálek, který se Moravskou Amazonií zabývá.

Podle něj je třeba zabránit hlavně těžbám starých stromů. „Na dochovaných fotografiích vidíme, že ve třicátých letech vypadaly porosty jinak. Otevřených lesů bylo kolem čtyřiceti procent, dnes už jen pět,“ upozornil ekolog.

DOMINIKA SVOBODOVÁ

Ilustrační foto.
Kniha o víně boduje ve světě. Práci jihomoravských odborníků ocenili v Paříži