Ostatní vesnice obvykle volí termín a hodinu schůze zpravidla ve všední den večer. „Zastupitelstva u nás bývají kolem šesté nebo sedmé hodiny večerní. Chodím na ně obvykle tehdy, když jsou na programu aktuální témata, například výstavba kanalizace. Účast občanů ale obvykle nebývá nijak vysoká," řekl Roman Záboj z Lukova.

O změnu hodin zasedání usilovali dlouho sami zastupitelé ve Chvalovicích. Dřívější třetí hodina odpolední totiž kvůli zaměstnání většině z nich nevyhovovala. „Nyní se snažíme směrovat schůze na čtvrteční šestou hodinu večerní. Pravidelnost umožní lidem s případnou účastí na zastupitelstvu počítat. Občas se scházíme i dříve, ale je to spíše výjimečně," sdělila chvalovická zastupitelka Jana Pekárková.

Podobně jsou na tom nyní také v Hodonicích. „Obvykle, pokud je dobrá vůle se domluvit a neprojednáváme nějaké kritické záležitosti, začínáme v šest a končíme v osm hodin," podotkl obyvatel Hodonic Dalibor Dvořák.

Dříve ale tamní zastupitelstva končívala až kolem půlnoci. Právě dlouhá zasedání inspirovala Dvořáka a jeho známého Stanislava Rožnovského k veršované politické satiře zveřejňované na webových stránkách Cimrmanův kšaft „Nyní již ale múzy usnuly," vysvětlil Dvořák absenci nových příspěvků.

Před rokem vyslyšeli představitelé znojemské radnice volání zastupitelů po větších prostorech pro schůzování.

Původní místnost v budově radnice na Obrokové ulici totiž nabízela jen omezená místa k sezení pro veřejnost a při projednávání důležitých bodů, kdy přišlo více hostů, museli dokonce stát.

Poprvé se zastupitelé sešli ve větších prostorách na náměstí Armády v červnu před rokem. Zastupitelé zasedají obvykle v pondělí ve tři hodiny odpoledne, volání po pozdější hodině vedení města nevyhovělo.

Lidem, kteří se na jednání nedostanou, nabízí například v Břeclavi či Třebíči přenosy záznamů ze zastupitelstev. Protože se opozice nedočkala obnovy oficiálních videozáznamů, pořizuje ze schůzí záznam, který zveřejňuje na YouTube. „Jsme připraveni v nahrávání pokračovat, dokud s tím nezačne město samotné," řekl před časem zastupitel Jiří Ludvík.