Před hasičskou zbrojnicí v Jevišovicích je v sobotu krátce po poledni nezvykle rušno. Ovšem namísto zásahové jednotky se zde shromažďují desítky hasičů v nažehlených slavnostních uniformách. Mají bílé košile i rukavice, hrudě mnohých zdobí medaile. Kromě červené hasičské Avie u cesty stojí starý modrý Zetor kolegů ze Slatiny, ale také koňský povoz, který má zapřaženou historickou stříkačku hasičů z Křepic. „Vyrážíme, seřaďte se," velí starosta jevišovických "dobráků" David Severin.

První jede Avie se zapnutými majáčky. Za ní modrý naleštěný Zetor. „Karlovi, jak mu říkáme, je už skoro šedesát let, ale věřím, že vydrží celou cestu," hlásí mladý hasič za volantem staršímu kolegovi.

Nevydržel. Zetor vypovídá službu už po stovce metrů jízdy. „Lano! nacouvej, potáhnete ho," organizuje záchranu Zetoru Severin.

Průvod více než stovky hasičů z několika vesnic v čele s jevišovickými prochází ulicemi nejmenšího města na Znojemsku. U silnice je zdraví desítky lidí. Mávají, smějí se, ukazují si, kde má kdo známého či příbuzného. „Mám mezi hasiči bratrance. Oslavy výročí založení mají pěkné," svěřuje se Monika Pokorná.

Dlouhý průvod dojde až na náměstíčko se sochou patrona hasičů, svatého Floriána. Hasiči k němu položí věnec a místní farář přednese modlitbu. „Prosíme, sešli požehnání na všechny, kdož užívají těchto nástrojů ke službě bližním a k ochraně lidí a majetku," zní farářova slova z reproduktorů zaplněným náměstíčkem.

Průvod se vydává zpátky k sýpce. Za ní se budou odehrávat odpolední oslavy včetně ukázek práce a techniky profesionálních hasičů. „Přípravy na oslavy nám trvaly půl roku. Největším problémem bylo sehnat peníze, což se nakonec díky kraji a štědrým sponzorům podařilo," říká starosta jevišovických dobráků David Severin.

Na nádvoří za sýpkou lidé sledují, jak někteří z hasičů dostávají ocenění od starosty města, ale také z Jihomoravské­ho kraje.

Mezi desítkami lidí, kteří přišli na oslavu, je také Eva Svobodová. „Byla jsem v mládí také hasičkou, i můj manžel byl dobrovolný hasič. Je pěkné, že takhle společně slaví své výročí. Oni dokáží dělat jak svoji práci, tak pomáhají kdekoli, když je potřeba. A dovedou se i bavit. Proto jim mnohdy odpouštíme, když se ze schůzí vracejí i trochu později," usmívá se shovívavě bývalá hasička Svobodová.