Problém Znojemskému deníku Rovnost přiblížil první muž města Pavel Málek. „Patrně omylem či nepochopením navigace zajíždějí velká nákladní auta až k radnici. Tam se otáčí, ale už se nevejdou zpět do velmi úzké uličky. Jeden rohový dům je tak opakovaně poškozovaný,“ uvedl Málek.

Dodal, že představitelé města nechali nainstalovat novou sestavu značek, které zakazují těžkým a vysokým autům vjezd do centra. „I dříve tam býval zákaz vjezdu aut nad tři a půl tuny, takže nechápu, proč tam jezdila. Nyní v místě máme novou soustavu dopravních značek. Snad to pomůže,“ dodal.

Redaktoři našli ve městě nejméně dva auty poškozené domy s opravovanou fasádou. Jeden z nich obývá Jaromíra Špalková. „Náklaďáky nám ničily zeď a okapy. Vjíždějí sem i v noci. Jeden z těch dvou posledních ujel, se druhým řidičem jsme mluvili. Zmýlil se při odbočení na kruhovém objezdu,“ popsala.

Ilustrační foto.
Specialisty zaměstnávají štěnice. Škůdců je v kraji příliš

Za opravy zaplatili majitelé domu asi dvacet tisíc korun. „Větší část jsme dali ze svého, menší později z pojistky,“ dodala Špalková.

Policisté o problému ví. „Na místě došlo k úpravám a zvýraznění dopravního značení,“ sdělila policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Podle znojemského učitele autoškoly Marka Neuschla řidiči ,včetně profesionálů, kteří řídí kamiony a těžká nákladní auta, nemohou stoprocentně spoléhat na navigaci. „Měli by si předem projít trasu, kudy pojedou, na mapě. Stanovit si body, kudy pojedou. Ani aktualizovaná navigace ani některé dopravní značky nemusí být stoprocentní,“ upozornil Neuschl.

Ilustrační foto - uzavírka.
Festival omezí dopravu v Moravském Krumlově

Zdůraznil, že zákon stanovuje jasně, jak se v podobných situacích chovat. „Řidič musí požádat o pomoc dospělou osobu tak, aby mohl například bezpečně vycouvat. Sám může bez další poučené osoby ohrožovat okolí,“ upozorni.

K poškozování rodinného domu docházelo při dopravních nehodách také třeba na křižovatce v Načeraticích. Auta končila ve zdi nárožního domku. „Bylo jich víc než deset. Škody naštěstí nebyly tak veliké, hradili jsme je až na výjimky ze svého. Ale bezpečně se tu necítíme,“ svěřila se Jiřina Okénová.