Povodí Moravy potvrdilo redakci Znojemského deníku Rovnost, že problém již tři měsíce řeší. „Stále ještě probíhá jednání s dodavatelem stavby o způsobu dotěsnění spodních výpustí. Dodavatel navrhuje určitá technická řešení a zároveň se k problému vyjadřuje po stránce odborné objednatel a technicko-bezpečnostní dohled vodního díla," uvedl mluvčí Povodí Moravy Jiří Macík.

Dodal, že s opravami se ještě vůbec nezačalo. „Ještě není definitivně rozhodnuto o vhodné variantě dotěsnění spodních uzávěrů. Pokud by však bylo nutné snižovat vodní hladinu takzvanou mimořádnou manipulací, jednalo by se o podzimní a zimní měsíce s termínem dokončení všech prací do konce března 2013. Přehrada by pak měla být napuštěna vodami z jarního tání 2013," přiblížil Macík.

Vedení Jevišovic věří, že před hlavní letní sezonou opravy neohrozí. „Doufám, že pokud vše bude podle harmonogramu a hotovo do konce března, tak by nám jarní voda mohla přehradu opět naplnit," řekl starosta Jevišovic Pavel Málek.

Aktuálně mají představitelé města na stole mimořádný manipulační řád. „K jeho schválení se ještě budeme vyjadřovat, ale žádné závěry k případným opravám ještě nemám," doplnil Málek.

Opravy by měl platit zhotovitel stavby. „Povodí Moravy přistupuje k problému tak, že považuje nedotěsněné spodní výpusti za reklamaci zhotoveného díla. Nepředpokládáme tedy další náklady na straně našeho podniku," informoval mluvčí Macík.

Ani město by nemělo nic platit. „Případný problém nás nijak nezasáhne. Město by další opravy nestály ani korunu. Pokud by se kvůli nezbytným záručním opravám měla voda z přehrady opět vypustit, neznamená to žádný vážný problém," reagoval již dříve Málek.

Podle Povodí se tato závada nemohla odhalit dříve. „Taková netěsnost se projeví až pod vyšším tlakem vodního sloupce, dosaženým při opětovném napouštění nádrže," vysvětlil na začátku srpna, kdy Znojemský deník o problému jako první informoval, mluvčí Macík.

Zda se bude muset voda z nádrže přehrady opět zcela vypustit, není tedy v tuto chvíli vůbec jasné.

Vodní nádrž včetně přehradní hráze či břehů prošla v uplynulých měsících zásadními opravami. Poprvé od vybudování přehrady bagry odstranily téměř sto patnáct let staré nánosy bahna ze dna přehrady. Práce za celkem jednadvacet milionů korun skončily v květnu tohoto roku.

Ze dna přehrady odborníci vyvezli přibližně třicet tisíc kubických metrů sedimentů. Zhotovitel stavby je ve spolupráci s městem a místním agrodružstvem rozvezl po okolních polích. „Jde v podstatě o hnojivo, které zlepší bonitu půdy," podotkl stavbyvedoucí Ivan Tomek.

Opravenou přehradu slavnostně otevřeli zástupci Povodí Moravy a vedení města v polovině letošního června. Ve vodě se ale moc koupat nedalo. Byla totiž opět zelená. „Bylo to proto, že nádrž se napouštěla, ale z přehrady téměř nic neodtékalo. V okamžiku, kdy bude průtočná, měla by být kvalita vody jiná," přiblížil Málek. Podle něj se ještě musí zjistit, zda se ve vodě znovu objevují sinice nebo jde o zelené rostliny.

Odbahněnou a opravenou nádrž přehrady i hráz netrpělivě očekávali chataři i turisté. „Těšili jsme se, že tady bude konečně čistá voda, ale zatím to ještě není úplně v pořádku," posteskla si nedávno Jana Horejsková z Jablonce.