Tak vypadal šestý ročník Jevišovické jitrnice. Podle pořadatelů oproti loňsku mírně ubylo vzorků, za to ale roste zájem návštěvníků.

Sál jevišovické restaurace Sýpka jich v sobotu odpoledne zaplnila asi stovka. Po důkladném přechutnávání rozhodli, že nejlepší jitrnice se letos povedly přespolním. „Pořadí stanovujeme právě podle hodnocení ochutnávajících návštěvníků. První místo získal letos Vlastimil Rozmahel z Horních Dunajovic, druhé přiřkli hodnotící Pavlu Telekimu ze Suchohrdel u Znojma. Na třetím místě skončil Milan Hubatka z Jevišovic,“ přibližuje výsledky jeden z hlavních organizátorů Radomír Hubatka.

Jak dodává, letos se přihlásilo devětadvacet výrobců jitrnic, o dva méně než loni. „Dodali je lidé z širokého okolí. Od Pavlic, přes Vevčice, po Horní Dunajovice či Střelice. Účastní se samozřejmě i domácí. Jsou mezi nimi jak řezníci, tak lidé, kteří zpracovávají svou domácí zabijačku. Další prostě nakoupí třeba patnáct kilo vepřových hlav a dělají jitrnice právě kvůli na naší soutěži,“ dodává Hubatka.

Svým kuchařských uměním se na jevišovickou akci chodí mnozí účastníci pochlubit pravidelně. „Sice mi zabijačky moc neříkají a kuchař jsem jen amatérský, ale jitrnice dělám pro tuhle příležitost každý rok,“ potvrzuje jeden z domácích aktérů Ivan Černý. Když přijde na kuchařská klání, soutěží rád. „Mívali jsme tady soutěž gulášů, ale to už bohužel skončilo. Tak dělám aspoň jitrnice. Každý rok dodávám čtyři, jen letos se mi nějak nepovedly dvaceticentime­trové, tak jsem udělal pět menších,“ usmívá se Černý. Jak dodává, nejlépe se zatím umístil předloni, kdy byl čtvrtý.

Stálí hosté převažují i mezi návštěvníky. „Jsme tu myslím letos po čtvrté. Je to příjemná akce s dobrou úrovní. Jitrnice mi chutnaly, některé byly lepší a jiné zas horší, ale právě proto je hodnotíme,“ pochvaloval si jeden z místních návštěvníků Zdeněk Fiala.

Poté, co prvním čtyřem ročníků vládl Josef Svoboda, střídají se na nejvyšších příčkách hodnocení jiní. Letos vyhrál Vlastimil Rozmahel z Horních Dunajovic před Pavlem Telekim ze Suchohrdel u Znojma. Prohodili si tak umístění z předešlého roku.

„Vaření je jen můj koníček, profesí jsem projektant. S jitrnicemi soutěžím pravidelně. Myslím, že je to dobrý nápad a pěkná akce. Před loňským vítězstvím jsem byl jednou třetí, jinak jsem sbíral umístění v první desítce,“ říká Teleki.

Jitrnice doma vyrábí nejen kvůli soutěži. „Dělávám je tak dvakrát do roka. Mám jitrnice rád, takže teď v zimě dám něco do soutěže a další mám v ledničce, abych je pak mohl občas během roku vytáhnout a pochutnat si,“ přibližuje Teleki.

Zvláštní recept na výtečnou jitrnici úspěšný kuchař amatér nemá. „Do jitrnic dávám jen to, co tam má být. Nesmí se to přehnat s kořením. Možná nejsložitější je vlastně zapamatovat si, jak jsem to dělal letos, abych je měl příští rok zase stejně dobré, “ podotýká loňský vítěz.