Nejčastěji lidé onemocněli v červnu a květnu. Musí být ale opatrní i na podzim „Vzhledem k aktuálnímu teplému počasí jsou klíšťata stále aktivní. Riziko nákazy trvá,“ varovala z jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Nejlepší ochrana před encefalitidou je očkování. „Průzkumy ukázaly, že výskyt klíšťové encefalitidy zásadně poklesne, když se naočkuje co nejvíce lidí,“ sdělila vedoucí neuroinfekčního oddělení bohunické nemocnice Marta Šnelerová.

Reklamy nominované v anketě Sexistické prasátečko.
Aktivisté ukázali prstem: Oni cpou sex, kam nepatří

Užitečnost očkování potvrzuje i Ciupek. „Je to jediná prevence této choroby. Ovšem spousta lidí ji podceňuje,“ upozornila.

Jedním z nich je i Tomáš Trávníček z Čejče. „Proti encefalitidě jsem se neočkoval. Nikdy jsem neslyšel, že by bylo riskantní vakcínu nemít, “ uvedl. Klíště si letos z lesa přinesl, ale nákazy se nebál.

Více přisátých klíšťat ve své ordinaci zaznamenal i praktický lékař Tomáš Klobas. „Bylo jich více než obvykle. Pacienty trápila hlavně v létě a v září, když bylo ještě teplo,“ uvedl. Dodal, že teď v říjnu si lidé na problémy s klíšťaty nestěžují.

Ilustrační foto.
Cesta do centra Brna? Místo po mostě musí řidiči po okruhu