Jenže kraj na svém chování nevidí nic závadného a poplatky hodlá vracet dál. Už na to v rozpočtu vyčlenil padesát milionů korun. I přesto, že mu ministerstvo hrozí správním řízením.

Poplatky začal kraj vracet letos v únoru ve všech krajských nemocnicích a zdravotnických zařízeních. Ministerstvo vnitra však považuje tento postup za nezákonný. „Ministerstvo vnitra shledalo usnesení, kterým kraj vrací regulační poplatky lidem, protizákonným v plném rozsahu. Působnosti kraje totiž nepřísluší do této oblasti jakkoli zasahovat,“ uvedla ve výzvě, kterou zaslalo ministerstvo jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi, ředitelka oboru dozoru a kontroly veřejné správy Marie Kostruhová.

Kraj má čas do konce týdne, aby vracení poplatků zastavil. Jinak mu ministerstvo hrozí správním řízením. A vracení přeruší i bez něj. To ale hejtman Hašek odmítá. „Podle názoru kraje nikde zákon porušen nebyl, protože poplatky jsou vybírány všude. Zákon přitom neřeší formu úhrady. Možnost poskytnout komukoli dar podle vůle krajské samosprávy vyplývá přímo ze zákona o krajích,“ řekl Hašek.

Kraj tak hodlá ministerstvo poslat pouze odpověď, že s vracením poplatků nepřestane. „Náš postup je v souladu se zákonem. Záleží tak na ministerstvu, jak se rozhodne postupovat dál,“ pokrčil rameny jihomoravský radní Oldřich Ryšavý.

Postoj krajských představitelů se nelíbí bývalému hejtmanovi a opozičnímu zastupiteli Stanislavu Juránkovi. „Kraj dává lidem příklad, jak obcházet zákony. To je přece hrozné,“ myslí si Juránek. Podle něj je postup kraje navíc nespravedlivý, protože zatímco ve většině jihomoravských okresů nemusí platit nikdo, v Brně a Blansku naopak každý, protože tam nejsou žádné krajské nemocnice. „A přesto obě města patří do Jihomoravského kraje,“ nelíbí se Juránkovi.

Ředitelé krajských nemocnic byli v otázce poplatků nemluvní. „Na tom, co si myslí ředitel, nezáleží. Nemám k tomu co říct,“ okomentoval postoj kraje úsečně ředitel nemocnice v Ivančicích Jaromír Hrubeš. Ještě stručnější byl třeba ředitel znojemské nemocnice Miroslav Kavka. „Nechci se k tomu vyjadřovat vůbec,“ odmítl Kavka jakýkoli komentář.

Mezi lidmi panují na poplatky rozporuplné názory. „Sice bych nemusel, ale platím vždycky a všude. A myslím, že by to měli dělat i ostatní. Postoj kraje mi nepřipadá správný,“ myslí si Stanislav Dadák ze Znojma.

Oproti tomu Stanislav Svoboda z Letovic kraj chválí. „Dělá dobře. Regulační poplatky jen zvedají platy lékařům a lékárníkům, nic neregulují. Lékaři už chtějí platit úplně za všechno, je to nehorázné. Postup kraje se mi proto opravdu zamlouvá,“ libuje si Svoboda.