V češtině si studenti z jižní Moravy oproti loňsku pohoršili. Loni jejich neúspěšnost nepřesáhla šest procent, letos to bylo 6,4 procenta. Oproti průměru si však stále vedli o desetinu lépe.

Například výsledky studentů Gymnázia Dr. Karla Polesného ve Znojmě se podle Cermatu v posledních letech příliš neliší. Na šestiletém studiu loni při zkoušce z českého jazyka ze sto šestatřiceti studentů neuspěl jediný, o rok dříve maturitu z češtiny složili všichni studenti.

Obdobné to bylo například u maturity z matematiky. „Se státními maturitními zkouškami neměli naši gymnazisté nikdy problémy. Každoročně se stane, že ze sto třiceti žáků neudělají testy dva tři studenti, letos například ze 128 žáků jeden nenapsal didaktický test z matematiky. To je zanedbatelné množství," uvedl ředitel školy Jiří Peroutka.

Jak dodal, státní maturity jsou pro studenty jeho školy poměrně snadné. „Pro gymnazisty není státní část maturity natolik obtížná, aby ji nezvládli. S matikou mají někteří obtíže, ale kdo se jí věnuje, poměrně snadno prospívá," dodal Peroutka.

Poněkud vyšší počet neúspěšných maturantů než na znojemském gymnáziu mají pak na Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické ve Znojmě. Předloni tam například z devětapadesáti studentů neuspěli čtyři při maturitě z českého jazyka, loni ze šestapadesáti propadli podle webu Cermatu tři žáci. „Vzhledem k tomu, že jsme zatím v dílčích částech zkoušek, musím konstatoval, že ke zlepšení nedošlo. Stav je setrvalý nebo mírně horší. Máme to ale podobně, jako na ostatních odborných školách. Věnujeme se hlavně odborné stránce výuky tak, abychom připravili zdravotnické pracovníky. Vyučovacích hodin všeobecných předmětů nemáme tolik, jako na některých středních školách," řekl ředitel školy Karel Pigl.

Například matematika pak potrápila zejména nástavby. Letos se s ní trápila i devatenáctiletá Martina Skoupá. „Myslím, že Cermat měl test sestavit jednodušeji. Měla jsem opravdu velký problém splnit zadaný časový limit," myslí si studentka.

I v matematice však byli Jihomoravané téměř o jedno procento lepší, neúspěšnost v republice dosáhla čtyřiadvaceti procent.