Nové prostory pro kulturní dění považuje za dlouhodobé řešení například David Lobpreis na základě zkušeností z pořádání diskusí a kulturních akcí v kině Svět. „Jsem přesvědčený, že pokud se bude přemýšlet o strategickém rozvoji města, měli by zodpovědní lidé zvážit, co s Louckým klášterem, bývalým pivovarem či dlouhou dobu nevyužívaným bývalým Tip klubem. Problém totiž není v tom, že by ve městě prostory nebyly, ale především v koordinaci a plánování," poznamenal Lobpreis.

Prezident Hudebního festivalu Znojmo Jiří Ludvík je přesvědčen, že si širší a častější využití zaslouží jízdárna Louckého kláštera. „Po zkušenostech s festivalem, který v jízdárně uspořádal řadu akcí, si myslím, že bychom se měli bavit o tom, jak jízdárnu dá využívat. Jsem totiž přesvědčen, že by se z ní při mírných úpravách dal udělat skvělý kulturní a společenský sál. Možná by dokonce dalo uvažovat o multifunkčním využití i pro sportovce, například florbalisty, pokud by jízdárna dostala dvojitou podlahu," uvažoval Ludvík.

Místostarosta Jan Grois se vyjádřil rezervovaněji. „Město areál Louckého kláštera postupně opravuje, samotná jízdárna je už opravená ze strany od silnice a další práce opravují. Znovín na vlastní náklady chystá opravy přilehlé konírny, kterou bude využívat. A opravy budou jistě pokračovat," řekl Grois.

Dodal, že podle jeho osobního názoru jízdárna pro požadované účely nejspíš nebude stačit. „Byl jsem tam naposledy na premiéře opery, kdy tam bylo podium a zhruba čtyři sta lidí. Kdyby tam měly být stoly a židle a třeba bar, byl by na to sál nejspíš malý. Kulturní a společenské akce potřebují své zázemí, včetně sociálních zařízení, a na to myslím kapacita jízdárny nebude dostačovat," uvažoval Grois.

Opačný názor měl Pavel Vajčner, ředitel šatovského Znovínu, který má část kláštera dlouhodobě pronajatou. „Vývoj myslím k podobnému využití spěje. Sál by ještě potřeboval drobné úpravy, zejména zateplení střechy a zřejmě úpravu nebo výměnu oken, ale jinak je v zásadě připravený. Řešitelné by jistě bylo i potřebné vylepšení sociálních zařízení. V areálu je parkoviště,pro větší akce lze využít i sály v klášteře. Celkově jde o prostředí, které by zřejmě Znojmu řada měst záviděla," poznamenal ředitel Vajčner.

Na chybějící společenské centrum poukázaly před časem i výstupy z veřejné diskuse a následné ankety o nejnaléhavějších problémech Znojma. V závěrečné sedmičce klíčových témat figuruje i cíl udělat společenské centrum a zařízení cestovního ruchu z opuštěného bývalého pivovaru na předhradí znojemského hradu.

Jak areál pivovaru, tak Louka patří déle než čtyři roky městu. Louku získalo město po dlouhých vyjednáváních od Úřadu pro zastupování státu bezúplatným převodem, pivovar radnice koupila od koncernu Haíneken poté, co v něm definitivně ukončil výrobu. Loucký areál dlouhodobě pro svůj vinařský program, konference a společenské akce využívá Znovín a další organizace, pivovar zatím na plány dalšího využití čeká.