Na znojemském Masarykově náměstí za hustého sněžení zazpívaly koledy děti ze základní školy Pražská. „Vánočních vystoupení máme nyní hodně, děti je nacvičují od září. Tohle na náměstí je pro nás i pro děti příjemné, děti se setkají s rodiči a známými. Hudba je v naší škole baví, i proto je nás tu čtyřicet, děti z prvního stupně zpívají, doprovodila je cimbálová kapela našich šesťáků,“ řekla učitelka Marcela Přibylová.

Se zájmem se pod podiem na adventním trhu zastavil otrodontista Karel Floryk. „Jsem tady náhodou, zrovna jdu z ordinace a byl jsem ještě nakupovat. Setkání se zpěvem koled je ale podle mého velmi dobrý nápad,“ usmál se Floryk s kouřícím voňavým kelímkem v ruce.

Akce Deníku Česko zpívá koledy na brněnském náměstí Svobody.
Jižní Moravou zněly vánoční písně: Oblíbená koleda? Všechny, svěřila se pěvkyně

Další návštěvníci přišli právě kvůli vystupujícím dětem. „Jsme tu už podruhé, dítě zpívá ve sboru. Je to pěkná příležitost si zazpívat a sněžení dodává správnou vánoční atmosféru. Jen by ten sníh mohl chvíli vydržet,“ poznamenal Martin Joura.

Další návštěvníci už si chodí koledy zazpívat pravidelně. „Líbí se mi vánoční atmosféra, letos ji výborně dokresluje sněžení, děti zpívají moc pěkně. Je to moc příjemný večer,“ pochvaloval si muž středního věku, který se představil jen jako Miloš.

Jan Kozdas získal ocenění od Národního parku Podyjí
Ocenění od národního parku: za střechu pro rorýsy i odborné články

Spokojení byli i v Miroslavi, kteří se zapojili do akce Česko zpívá koledy potřetí. „Akce se nám vydařila, jsme rádi, že se setkání při této příležitosti stává i v Miroslavi tradicí. Měli jsme možnost zahřát se čajem i punčem. Při samotném zpívání nám padal sníh, vánoční atmosféra u nás tedy byla se vším všudy,“ sdělila za zámek v Miroslavi Martina Klimešová.

Naopak poprvé zpívali ve Skalici v Selském dvoře, kde vzniká zcela nová tradice, podobně i ve Vémyslicích. „Loni jsme zpívali jen tak na zkoušku. Letos se ale zapojilo padesát zpěváků a padesát lidí si je přišlo poslechnout. Zpívaly děti ze školy a také sbor důchodců,“ řekl starosta Vémyslic Čestmír Maša. Podobně jako ve Vémyslicích, Rybníkách i ve Skalici lidé přivítali možnost setkat se se svými známými v předvánočním čase. V Rybníkách vzešel nápad na zpívání od místních důchodkyň, které projekt Deníku znaly a jezdívaly zpívat koledy až do Brna.

Adventní čas si zpříjemnili také v domově důchodců v Božicích. Za svými prarodiči přišli vnuci a vnučky a domov ožil dětským smíchem. „Zapojila se škola, školka, nejmladší účastník měl čtyři a půl roku, nejstarší devadesát,“ prozradila Viera Rydvalová.
Živo bylo i v SeneCura SeniorCentrum v Šanově. „Začali jsme zpívat už od dopoledních hodin. Připomněli jsme si slova vánočních koled a písní. Trénovali jsme na večerní zpívání stylově u adventního věnce. Bylo nás opravdu hodně,účastnilo se několik desítek klientů,“ popsala vedoucí sociální pracovnice Jana Tesařová.