Někteří lidé, kteří mají na Gránice výhled z oken, kácení překvapilo. „Zaráží mě, že Městské lesy nic neoznámily a nevysvětlily. Když kácí třeba národní park, dá na místo ceduli, která vysvětluje důvody a souvislosti. Navíc mám dojem, že některé stromy pod muzeem byly ještě zdravé," zlobil se Jaromír Boudný z protilehlé ulice příznačně nazvané Na vyhlídce.

Jiný názor měl Ladislav Janíček, který bydlí v sousedství místa, kde ve středu dělníci dokončovali kácení. „Stromy už byly zkrátka staré, přišel čas je nahradit. Pamatuji případy, kdy se tady poblíž v ne zrovna silném větru přelomily vzrostlé stromy ve výšce kolem pěti metrů a spadly dolů. Další stromy vypadají celkem zdravě, ale když se dobře podíváte, všimnete si, že práci si tam dělají hnízda přímo v děrách vyhnívajících větví, " podotkl Janíček.

Ředitel Městských lesů Zdeněk Trojan sdělil, že dělníci pokáceli nemocné a poškozené stromy. „Byly napadené houbou nebo poškozené námrazou, která nás dost citelně zasáhla v závěru uplynulého roku. Odstranili jsme asi pětapadesát kubíků dřeva," informoval Trojan.

Kácení dělnici prakticky dokončili. „Nyní budeme pokračovat opravami železného zábradlí, na kterém se již dost podepsal zub času," konstatoval Trojan.

Nová výstavba podle něj nebude na místě nejspíš potřeba. „Případné holiny bychom do dvou let podle zákona osázeli. Vzhledem k tomu, že tam ale roste mnoho semenáčků javoru, jasanu a dubu, nebude to nejspíš zapotřebí. Nyní se k nim dostane víc světla a vody začnou růst," odhadl ředitel.

Pochopení pro kácení měl i předseda znojemského Okrašlovacího spolku Otto Bouda. „V tomto případě byly stromy ve špatném stavu a staré. Lesáci neměli příliš na výběr, jak postupovat," podotkl Bouda.

Gránice však podle jeho slov trpí značným vnitřním dluhem. „Trpí tím, že je v nich soustavně, praktiky od poválečných let zanedbávaná údržba. Je to les, a ten vyžaduje pravidelnou údržbu, včetně cest a zábradlí," poukázal předseda spolku.

Jak dodal, údolí by prospěla změna statutu. „V současné době je to právně les. Pokud jde o funkci, kterou převážně plní a roli, jakou sehrává jako součást zeleného prstence města je to zjevně spíš lesopark. A tak by se k němu mělo i město chovat a přizpůsobit tomu potřebnou pravidelnou péči," naznačil Bouda.