Dohoda mimo jiné určuje, že nemocnice musí kaplanovi poskytnou kancelář a místnost pro duchovní činnost. „Před dohodou sice existovalo doporučení ministerstva, aby měl kaplan nějaké minimální zázemí, ale ne v každé nemocnici to tak funguje,“ popsal dosavadní stav kaplan pro brněnské nemocnice Leo Zerhau.

Zároveň se také bude klást větší důraz na to, kdo smí duchovní služby provozovat. „Existují určité kvalifikační předpoklady. Nemusí to být nutně kněz, ale musí mít vystudovanou teologii a pověření z nějaké církve,“ vysvětlil Zerhau. Kaplani navíc nyní musí projít specializačním kurzem.

Duchovní službu poskytují už osm let v hodonínské nemocnici. „Pacienti o ni mají velký zájem. Dosud nebyla ve zdravotnictví formálně zavedená na rozdíl třeba od armády. Podpis dohody je významný krok vřed a hlavně průlom ve vnímání toho, že v nemocnici nejde jenom o lékařskou péči, ale že velmi významná je i stránka vnitřní pohody pacienta,“ podotkl ředitel nemocnice Antonín Tesařík.

Ilustrační fotografie.
O parkovací místo se poprali. Důchodce ze rvačky vyšel s krvavým šrámem

Dohodu vítá i šéf kyjovské nemocnice Lubomír Wenzl. „Dává jasné mantinely dosavadní praxi v nemocnici. Jde o krok správným směrem,“ ocenil.

Práce duchovních v nemocnici je důležitá i podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. „Dobrá duchovní péče může pomoci podobným dílem jako operace. Psychický stav pacienta totiž mnohdy výrazně ovlivňuje úspěšnost léčby,“ uvedl.

Práce kaplanů není určená pouze věřícím či důchodcům. Pomoc vyhledávají i ateisté, personál nemocnice či příbuzní nemocného. „Oslovují nás i nevěřící. Většinou takoví, kteří hledají odpuštění nebo trpí nějakou úzkostí. Mluvíme i s dětmi a jejich rodiči, s mladými i starými. Často se zdravotními sestrami či lékaři. Při práci nemocničního kaplana nejde o žádný nábor do církve, ale o duchovní rozhovor, kde kaplan neprosazuje žádné svoje postoje, ale je schopný s lidmi hovořit o jejich potřebách, reagovat na ně a pomoci jim,“ sdělil Zerhau.

Vítězná vizualizace přestavby káznice na Cejlu
Dvě kreativní centra? Nesmysl, tvrdí brněnská TOP 09

I Brňanka Magdalena Kokejlová věří, že duchovní péče je ve zdravotnictví prospěšná. „Vím, jak je pro uzdravení důležitá i péče o psychickou stránku,“ řekla Kokejlová.

Kde slouží nemocniční kaplani v kraji
Brněnsko: Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa Rajhrad
Brno: Fakultní nemocnice Brno, Psychiatrická nemocnice, Nemocnice Milosrdných bratří, Fakultní nemocnice u sv. Anny, Dětská nemocnice, Úrazová nemocnice, Vojenská nemocnice, Masarykův onkologický ústav, Hospic sv. Alžběty, Doléčovací rehabilitační oddělení Nový Lískovec, Dům důstojného stáří Betanie, Klinika plastické a estetické chirurgie
Břeclavsko: Nemocnice Břeclav
Hodonínsko: Nemocnice TGM Hodonín, Nemocnice Kyjov
Vyškovsko: Nemocnice Vyškov