Brány do firmy Vinné sklepy Lechovice, která sídlí v Boroticích, byly ve středu otevřené dokořán. V areálu se pohybovalo několik lidí, jiní zaměstnanci opravovali stroje opodál. Ve firmě byl i ředitel společnosti Libor Tvarůžek. Byl ve spěchu. „Já žádné informace nedám, vše je v kompetenci pana Paláta," řekl pouze Tvarůžek.

Podle lidí, kteří o dění ve firmě mají jisté informace, není nyní situace ve známém vinařství vůbec klidná. Hovoří o dlouhodobě připravovaném plánu poškodit vinařskou firmu. „Rozhodně to nebylo ze strany pana Paláta," uvedl zdroj dobře obeznámený s děním ve firmě. „Informace, které nabízí pan Kalaš, a které zveřejnila v posledních dnech média, to je jen snůška lží a výmyslů," dodal.

O tom, kdo teď lechovické vinařství fakticky řídí, neví příliš mnoho lidé zvenčí, kteří se ve vinařském oboru dlouhodobě pohybují.

Nový, většinový majitel firmy Zdeněk Palát sice již několik týdnů vystupuje jako hlavní majitel, veřejná prohlášení třetinového vlastníka Ivana Kalaše z minulých dní ale tuto jistotu u veřejnosti nabourávají. „Záměrem protiprávního vstupu pana Paláta do společnosti je jednoznačná likvidace Vinných sklepů Lechovice, které jsou jeho hlavním konkurentem," tvrdí Kalaš.

Jediným, veřejně dostupným vodítkem tak zůstává obchodní rejstřík. „A podle něj má třetinový podíl pan Kalaš, dvoutřetinový pak pan Palát. To je jediné, co víme," řekl stručně výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.

Komplikovaný stav ve vinařství sleduje také majitel jedné ze znojemských vinoték Petr Fila. „Osobně s vinaři z Lechovic komunikuji prostřednictvím jejich obchodního zástupce. Ovšem mohu říci, že když jsme začínali, pan Kalaš nám velmi pomohl. Když jsem s ním jednal, byl vždy velmi solidní partner. Byl na něj spoleh," konstatoval Fila.

Ať tak či tak, jisté nyní je, že otázku, v čích rukách se ocitne budoucnost lechovických sklepů, budou muset pomoci vyřešit až soudy.