Bydlí ve vinařské vsi obklopeni přírodou Národního parku Podyjí. Přesto obyvatele Hnanic v noci budí ohňostroje, které jsou často součástí svatebního veselí v místním hotelu. Představitelům obce nyní došla trpělivost. „S návrhem na regulaci hlučných činností i omezení zábavní pyrotechniky přišla jedna ze zastupitelek. I podle mě jsou hluk i ohňostroje problémem. Návrh vyhlášky prošel," naznačil starosta Hnanic Martin Dvořák.

Od začátku července musí lidé ve vsi počítat s tím, že sekat v neděli nebo ve svátek trávu na zahrádce mohou pouze mezi desátou a dvanáctou hodinou dopolední. „Větším problém jsou ale ohňostroje. Máme v obci hned dva hotely a sklepní uličku, kde bývá také občas živo. Lidé si prostě koupí petardy a střílí, kdy se jim zachce. Ohňostroje jsou navíc nyní poměrně častou součástí svateb," poukázal Dvořák.

Nyní již bude pro světelné a hlasité efekty jasně dané pravidlo. „Musí zvolit vhodnou dobu a vhodné místo. Je nutné respektovat noční klid a petardy mohou střílet padesát metrů od obydlených domů," vysvětlil starosta Hnanic Dvořák.

Doplnil, že případné porušení obou vyhlášek bude obec řešit podle přestupkového zákona. „Zákaz ohňostrojů ale neplatí poslední a první den v roce. Tam jsme udělali výjimku," dodal Dvořák.

O výjimku může ostatně požádat i každý zájemce o pořádání akce, jejíž součástí má být ohňostroj, jak plyne ze zveřejněné vyhlášky.

Po vytouženém klidu volali nedávno také lidé v příhraničním Čížově. Petici, která směřovala proti sekání trávy či řezání dřeva v neděli, podepsalo čtyřiadvacet lidí. Jde přitom zhruba o třetinu obyvatel Čížova. Obec reagovala podobnou vyhláškou zakazující hlučné práce, jakou přijali nyní v Hnanicích. „Utichly všechny stížnosti. Je pravda, že jsme čekali rozporuplné reakce, ale je vidět, že lidé se přizpůsobili a všechny potřebné práce stihnou v sobotu," sdělila starostka Horního Břečkova Petra Formanová, která spravuje také záležitosti Čížova. Pokud jde o ohňostroje a zábavní pyrotechniku, jsou obyvatelé Vranovska tolerantní. Region totiž žije z cestovního ruchu. „Na zámku nebo v hotelích občas ohňostroje pořádají, ale je to čas od času a bereme to tak, že to k sezoně patří. Nijak nás to neobtěžuje a nepovažujeme to za problém," řekl starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Největší město v regionu, Znojmo vyhlášku omezující zábavní pyrotechniku nemá.

Strážníci vyjedou na místo v případě, že si stěžují například rozzlobení sousedé. „Řešíme pouze oznámení, pokud jde o rušení nočního klidu po desáté, respektive po jedenácté hodině večerní," vysvětlil šéf znojemských strážníků Ivan Budín.

Jiná města na jihu Moravy ale k regulaci „bengálských ohňů nedávno přistoupila. Pořádání ohňostrojů a noční bouchání petard omezili loni hustopečští zastupitelé vyhláškou. Pořadatelé přitom ale mohou požádat o výjimku čtyřicet dní předem.

Vedení radnice návrhem vyhlášky reagovalo na množící se stížnosti obyvatel na noční vybuchující petardy a rachejtle.