Hygienici již vydali i doporučení, jak se proti klíšťatům nyní bránit. „Samozřejmě použitím repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace, zejména na okraji lesa, na okraji vodních toků a listnatého mlází. Večer a ráno je potřebná prohlídka těla, případně odstranění klíšťat," vyjmenovala Radka Boháčová z krajské hygienické stanice.

Klíšťatům svědčí předpovídané teplé a vlhké počasí. Podle Boháčové jsou riziková zejména zalesněná místa kolem řek. „Tradičně jde o okolí Dyje, hlavně na vranovské přehradě," upozornila.

Klíště žije právě v listnatých a smíšených lesích a křovinách s bylinným patrem. Zejména na jejich okrajích. „Často se ale vyskytují i v parcích, zahradách a na neudržovaných pastvinách. Výrazně méně jich je v jehličnatých lesích," popsal již dříve Tomáš Vráblík z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.

Svou zkušenost s klíštětem má již letos za sebou například Martina Svobodová ze Znojma. „Se psy jsem byla už minulý víkend v lese u Citonic. Nejenže měli oba na sobě asi pět klíšťat, jedno jsem měla bohužel na noze přisáté i já. Naštěstí pupínek po něm brzy zmizel, navíc jsem i očkovaná, takže jsem zatím klidná," přiblížila.

Klíšťata hrozí především přenosem těžkých infekčních nemocí. Jihomoravští hygienici zatím letos naštěstí nezaznamenali případ lymské boreliózy ani klíšťové encefalitidy.

Na Znojemsku nebyly počty případů klíšťové encefalitidy v posledních letech nijak vysoké. Například v roce 2012 onemocněli tři lidé, rok předtím jich bylo devět. Lékaři to připisují lepší proočkovanosti zdejší populace.