Spolu se svými kolegy je jeho hlavním cílem vychovávat fotbalové naděje. Formou scoutingu vyhledává v menších klubech talentované hráče a následně pracuje na jejich zlepšování. „Funguje to jako pyramida. Kluk jde z vesnice k nám, tady může strávit několik let, avšak pokud je šikovný, může se dostat do Zbrojovky Brno, Sparty Praha, Slavie, Slovácka i mnohem výše,“ osvětluje Václav Dvořák v rozhovoru pro Znojemský deník.

Kterou věkovou kategorii trénujete v rámci 1. SC Znojmo?

Za dvacet let jsem měl téměř vždy na starosti kategorii U15.

Jak jste se k trénování dostal?

Fotbalem jste se v minulosti živil profesionálně. Hrál jsem v Poštorné. Před šestadvaceti lety jsem si udělal trenérskou licenci „B“ a tehdejší trenér Poštorné Juran mi řekl: „Venco, ty by ses jednou hodil na trénování.“ Vůbec jsem se v tom neviděl. Nahlásil jsem se na „A“ licenci UEFA. A po přestupu do Znojma v sezoně 1999/2000 jsem licenci „A“ dostudoval a dostal nabídku od tehdejšího předsedy klubu pana Vozábala, abych zde s Liborem Paličkou zastřešil nově zřízené sportovní třídy, a jsem zde dodneška.

Fotbalisté Znojma. Ilustrační foto.
Znojemské fotbalisty povede po sestupu z druhé ligy nový kouč Volf

Co pro vás znamená být sportovním ředitelem mládeže?

Práci jako takovou jsem měl osahanou za celou dobu společně s chlapy, s nimiž u mládeže pracujeme. Je to jen termín, systém práce se nezměnil. Už v průběhu končícího dorosteneckého věku jsme si otipovali kluky, kteří by mohli mít sklony k trénování (ať už to je Miroslav Paul, Marek Dítě, či Oldřich Helebrant), a stále v našich řadách lovíme a tipujeme hochy, kteří by se koučování mohli věnovat.

Vy osobně se ještě věnujete aktivnímu fotbalu?

Pokud mám čas, hraji v jižních Čechách okresní přebor za tým Starého Hobzí, kde mám chatu. Letos na jaře jsem za ně nastoupil do šesti nebo sedmi zápasů. Času přeci jen moc není.

Je vaše práce spojená i s cestováním?

Ano, určitě. Například letos na jaře jsem byl na stáži v akademii Dynama Záhřeb. Dále pak s krajskými výběry na turnaji v Bělehradu, Dunajské Stredě a se Znojmáky v Přelouči a Itálii. Jaro je vždy extrémní. Vrátil jsem se z Přelouče a od neděle jsem na Olympiádě dětí a mládeže v Liberci, kam odjíždím za fotbalovou reprezentaci Jihomoravského kraje.

Proč zmiňujete krajský fotbalový výběr?

Funguji tam asi sedm roků a podílím se na vedení fotbalistů do čtrnácti let. Ze všech jihomoravských klubů posbíráme nejlepší hráče a hrajeme celoroční soutěž. Uplynuly dva týdny, co jsme se vrátili z celorepublikového finále v Plzni, kde jsme skončili na třetím místě.

Ilustrační foto.
Florbalisté TJ obměnili výbor a představili kouče brankářů

A se znojemskou U15 jste nedávno zvítězili i na mezinárodním turnaji kousek od italské Verony.

Pravda. Zahraniční klání jsou pro kluky odměnou na konci sezony. Což je docela paradoxní. Od té doby, co sleduji fotbal, tak nepamatuji, že by seniorská kopaná ve Znojmě zažila takový propad. Na druhou stranu mládež stoupá. U18 i U19 postoupily do vyšších soutěží.

Úspěch dorostenců mě těší, protože si myslím, že do těchto soutěží patříme. Za posledních dvacet let pamatuji, že jsme pouze dvakrát sestoupili. Poprvé před deseti lety a podruhé loni. A pokaždé jsme v následující sezoně znovu postoupili do vyšší soutěže, za což jsme všichni rádi.

Jaký je vztah mezi U19 a seniorským týmem? V pondělí začala „áčku“ 1. SC příprava na novou sezonu třetí ligy, kam spadli. Myslíte si, že nový trenér bude chtít nasadit zdejší naděje a bude mít z čeho brát?

Vždy se rozhoduje na hřišti. Kluci prošli vývojem, strávili zde sedm osm let. Ti, kteří vydrželi do konce, tak minimálně do začátku by se měli zapojit a dostat určitý prostor, aby se v chlapském fotbale pobili o prostor v sestavě. V případě toho, že se neuplatní, tak ta matematika by měla být jasná – klub by je měl nabídnout do nižších soutěží k hostování, popřípadě k přestupům, ale to není otázka na mě, ale na vedení dospělého fotbalu.

Ve druhé lize bylo velmi těžké se hned prosadit z dorostu. Když kluci někde dostanou rok na rozehrání, tak jejich výkony budou kvalitnější. Minulé vedení poslalo na hostování třeba Milana Moravce, Františka Malára nebo Vojtěcha Švarce. Já si myslím, že ti kluci už jsou zkušenější a potom, co spadl A-tým do MSFL, by se měli vrátit a dostat šanci zabojovat o místo v základní sestavě Znojma. To však záleží na novém trenérovi a na nich samotných.

Stolní tenistka Moravského Krumlova Ekaterina Chernyavskaya.
Stolní tenistky z Krumlova oznámily čtyři nové posily

Cesta však začíná u mládeže. Pořád platí, že vytahujete hráče z klubů z měst na okrese?

Spíše je bereme z vesnic. (smích) V minulosti jsme měli kluky z Branišovic, Hevlína a jiných obcí. Talenty se rodí i na vsích, nejen ve městech. Stávalo se, že jsme na venkově narazili na funkcionáře, kteří šikovného hocha schovávali, než aby ho ukázali v okresních výběrech. Dnes tomu tak určitě není. Ve fotbale by měla fungovat pomyslná pyramida. Kluk jde z vesnice k nám, a když chce, tak zde stráví několik let. Pokud je navíc šikovný, může se dostat do Zbrojovky Brno, Sparty Praha, Slavie, Slovácka či výše.