Méně poboček, více peněz na knihy a hledání evropských fondů na dokončení rekonstrukce hlavní budovy.

To jsou hlavní letošní změny ve znojemské knihovně. První pobočku, v Příměticích, již městští radní rozhodli ke konci června zrušit. O budoucnosti dalších budou na doporučení kulturní komise představitelé jednat. Na konci roku tak může mít knihovna místo osmi jen čtyři pobočky.

„Po deseti letech, kdy jsme se pohybovali trvale pod úrovní standardů pro nákup knih, máme letos místo sedmi set tisíc téměř dvojnásobek. Musíme ale hledat úspory jinde,“ řekla ředitelka knihovny Marie Kratochvilová.

Knihovna je malá

Situaci jednotlivých poboček podle jejích slov pracovníci knihovny důkladně vyhodnotili. „Přímětická kvůli malým prostorám nevyhovuje nárokům na předepsaný rozsah služeb. I proto je provoz a zájem čtenářů omezený,“ doplnila ředitelka.

Podklady knihovny prostudovala kulturní komise města. „Doporučili jsme, aby zůstaly zachovány paprsčitě pobočky na okraji města a připojených obcích,“ potvrdil předseda komise Zdeněk Čižmář.

Za prioritu označil navýšení příspěvku na rozšiřování knižního fondu, které už zastupitelé schválili v letošním rozpočtu města. „Posílit knižní fond bylo nyní důležitější, pokračování oprav může počkat. Do budoucna bychom se měli zamyslet nad celkovou modernizací. Ředitelka hledá možnosti, které nabízí evropské fondy,“ dodal Čižmář.

Jednání o rušení dalších pracovišť potvrdil místostarosta Marian Keremidský. „Diskutovali jsme o Oblekovicích, Derflicích a pobočce na Gagarinově ulici. Zejména poslední dvě sídlí ve velmi nevyhovujících prostorách a jejich činnost mohou nahradit další pobočky,“ uvedl.

Omezování menších pracovišť podle jeho slov musí ovšem postupovat v souladu s modernizací hlavního sídla knihovny. Pokud pobočky skutečně skončí, pro rozpočet knihovny to bude znamenat úsporu kolem osmi set tisíc.

„Základem je zachovat nadále letošní úroveň příspěvku na knižní fond, který se léta pohyboval pod republikovým průměrem. Na dokončení rekonstrukce hledáme možnosti v evropských programech,“ řekl místostarosta.