Kuloárové informace ze čtvrteční noci a pátečního rána o prakticky hotové koalici ČSSD, ANO a komunistů v pátek dopoledne značně mírnil znojemský předseda sociálních demokratů Jan Grois. „V jednáních s ANO jsme se posunuli o řadu kroků dál, koalice vzniká mezi těmito dvěma subjekty. Další uspořádání je věcí pokračujících diskusí. Stále se setkáváme s různými partnery," uvedl Grois.

Podle jedničky hnutí ANO Olgy Štefanikové jsou jednání v počátcích. „Jednání o povolební spolupráci s ČSSD začala ve čtvrtek a jsou stále v počátcích. Teprve vzniknou pracovní týmy, které budou jednat o programové shodě," sdělila Štefaniková.

Aktualizovaný kompletní text si přečtěte v sobotním Znojemském deníku Rovnost

Naznačila přitom, že komunisty v koalici nechce. „Myslím, že by ji mohli podporovat, ale neměli by být přímo její součásti. V komunální politice jsou samozřejmě mezi komunisty slušní lidé, s nimiž lze spolupracovat. Do jednání jdeme s tím, že komunisté nemají být koaličním partnerem. S nimi ovšem jedná vítěz voleb, stejně jako s dalšími stranami, proto je stále možné, že vznikne koalice i s jiným partnerem," dodala Štefaniková.

ČSSD a ANO mají společně patnáct mandátů, proto potřebují k sobě ještě nejméně jeden další hlas, aby v zastupitelstvu cokoliv schválili. V podobném situaci v uplynulém volebním období koalici smluvně podporovali komunisté. Nyní dávali ústy svého lídra Petra Krátkého nejprve najevo, že chtějí zvýšit kvalitu spolupráce a být přímým partnerem zastoupeným v radě města.

Jsou ale zřejmě ochotni manévrovat. „Formy spolupráce jsou otevřené. Je jedna věc něco chtít a druhá prosadit to ve vyjednávání. My ostatně stále čekáme, až se dohodnou ostatní a k jednání nás pozvou," poznamenal další z komunistických zastupitelů a vyjednavačů Ludvík Hekrle.

Nejasná je nyní budoucí pozice občanských demokratů. „Na první pohled se zdá, že jsme mimo hru, ale těžko říct, od sečtení výsledků koluje velmi mnoho všelijakých informací. K jednáním pozvaní nyní nejsme, uvidíme, co bude dál," pokrčil rameny lídr modrých Petr Nezveda.

Představitelé neformální trojkoalice křesťanských demokratů, Změny a Pro Znojmo nyní vyčkávají. „Vše nasvědčuje tomu, že vzniká popsaná koalice, ale uvidíme. Čekáme, zda ještě dojde k naší schůzce se sociální demokracií, necháme se překvapit," sdělil lídr lidovců Pavel Jajtner.