Vlastnictví garáží postavených zpravidla před více než čtvrtstoletím museli nejprve úředníci a pak zastupitelé řešit kvůli upomínce katastrálního úřadu. Pozemky jsou totiž v majetku města, zatímco vlastníka budov na nich katastr nezná. „Proto nás katastrální úřad vyzval, abychom dali vlastnictví pozemků a staveb do pořádku," řekla zastupitelům vedoucí majetkového odboru znojemské radnice Sandra Neulingerová. Občanský zákoník totiž nově neumožňuje, aby měl pozemek a na něm stojící objekt různé vlastníky.

Úředníci proto v archivu stavebního úřadu vyhledali doklady, například kolaudační rozhodnutí, které podle nich potvrzují, že příslušné garáže patří lidem, kteří je užívají. „Pokud jde o stavby vzniklé před rokem 1989, musíme si připomenout, že pozemky patřily státu a tehdejší národní výbory dávaly lidem souhlas se stavbou. Později přešly pozemky na město a vlastnictví garáží dokládají dokumenty ze stavebního úřadu, jde o poměrně častý případ," argumentovala tajemnice a někdejší šéfka stavebního úřadu Olga Neulingerová.

Slabá argumentace, obává se advokát

Nad postupem úředníků ale kroutil hlavou zastupitel a advokát Jiří Feichtinger. „Zcela chápu, co chce město udělat, a považuji to za správnou věc. Problém je v tom, že tahle argumentace pravidelně prohrává u soudů," upozornil Feichtinger.

Podobně mluvila další advokátka a zastupitelka Olga Štefaniková. „O určení vlastnictví mají uživatelé garáží požádat soud, zastupitelstvu takové rozhodování nepřísluší. Mohlo by se jednat o neplatný právní úkon," uvedla Štefaniková a navrhla, aby celou věc a správný postup nejprve posoudili další právníci. U svých kolegů v zastupitelstvu ale nenašla dostatečnou podporu. „Celou záležitost a výsledek hlasování necháme posoudit nezávislými právníky," řekl před závěrečným hlasováním starosta Vlastimil Gabrhel. Zastupitelé pak uznání vlastnictví schválili.