Pro volbu čerstvě čtyřiasedmdesá­tiletého Hekrleho bylo sedmnáct z devětadvaceti přítomných zastupitelů. „Děkuji za důvěru všem, kdo mě zvolili. Všem ostatním chci ukázat, že na práci místostarosty ještě mám," řekl po zvolení Hekrle, který již jedno období tuto pozici zastával.

Hekrle v pondělí složil funkci předsedy finančního výboru. Ekonomiku města chce hlídat i nadále. „Budu se podílet na přípravě a dohledu nad městskými investičními akcemi," dodal Hekrle, který bude mít v gesci finanční odbor města.

Vedení Znojma jen několik hodin před jednáním zastupitelstva zveřejnilo zprávu, ve které tvrdí, že na spolupráci s komunisty se ČSSD a hnutí ANO dohodly kvůli údajné nekonstruktivní opozici ve Znojmě. „Oba subjekty se shodly, že nově přizvou do koalice KSČM, která jako jediná dokázala plnit roli konstruktivní opozice a vést věcnou diskusi o koaličních návrzích. Původním záměrem ČSSD a hnutí ANO ve Znojmě bylo získávat pro koaliční návrhy konsensuální podporu napříč politickým spektrem," sdělila mluvčí radnice Zuzana Pastrňáková. „V praxi však byly v uplynulém půlroce všechny koaliční návrhy k rozvoji Znojma ze strany ostatních opozičních stran shazovány ze stolu jeden za druhým," dodala mluvčí.

Předáci znojemské opozice nad zdůvodněním pozvání komunistů do koalice kroutí hlavou. „Moc tomu nerozumím a nevím, proč je nutné říkat, že je kvůli nekonstruktivnosti opozice nutné vytvořit novou koalici. Jde čistě o rozhodnutí vládnoucích stran, které není nijak závislé na tom, zda opozice byla, či nebyla konstruktivní. Marně si vzpomínám, že bychom shazovali ze stolu nějaký konstruktivní návrh a odmítali se o něm bavit. Byli bychom první, kdo by o takových návrzích byl připraven s koalicí jednat. Ze strany KDU o nějaké nekonstruktivnosti nemůže být řeč," řekl lídr lidovců Pavel Jajtner.

Lídr Pro Znojmo Jiří Kacetl poukázal, že opozice o věcnou debatu stála. „Vybízeli jsme, aby k hlavním projektům vznikaly pracovní skupiny, v zastupitelstvu však byly takové vstřícné nabídky vždy shozeny ze stolu. Koalice si možná myslí, že konstruktivní opozice je ta, která se vyznačuje především mlčením," poznamenal Kacetl.

Právě tak se podle něj chovají komunisté. „Od té doby, co byli už v minulém volebním období zapojení ve formátu tři plus jedna, jsem je snad nikdy na zastupitelstvu neslyšel vystoupit s nějakou připomínkou. Vypadalo to, že se vždy dohodnou v kuloárech a na zastupitelstvu pak nemají důvod s ničím vystupovat," připomněl Kacetl.

O tom, že komunisté měli spíše koaliční roli, svědčí podle něj i to, že v minulém i nynějším volebním období jim připadlo místo uvolněného, tedy placeného, předsedy finančního výboru. „V komunální politice není vhodné, aby si koalice opozici zavazovala přidělováním placených funkcí," zdůraznil Kacetl.

Do rady města se tak k Janu Kárníkovi, nestranickému členovi komunistického klubu, nyní přidá i Hekrle. Lídr komunistů a krajský zastupitel Petr Krátký poukázal na to, že o přímý podíl na vedení města stáli už po volbách. Nyní svých plánů dosáhli.