Radní si nedávno pozvali na své zasedání zástupce iniciativy požadující konec hazardu v Miroslavi. „Na prosincové zastupitelstvo, které zasedne v pondělí čtrnáctého prosince, půjde návrh vyhlášky o zákazu hazardu. Zastupitelé rozhodnou podle svého uvážení, nebudeme jim nic radit ani doporučovat," sdělil starosta Miroslavi Augustin Forman.

Zastupitelé dali původně příležitost k rozhodnutí lidem. K místnímu referendu ale přišlo hlasovat jen přes tři sta voličů, což bylo podle zákona málo na to, aby bylo referendum platné. „Rozhodnout proto musí zastupitelé, bude na každém z jeho patnácti členů, pro co zvedne ruku," dodal starosta.

Podle radního Martina Plechatého by měl hazard v první řadě regulovat stát. „Souhlasím s efektivní regulací. Je to ale především úkol státu, který už měl dávno schválit příslušnou novelu a určit, kde a jak lze hazard provozovat," zdůraznil radní.

Pokud by město mělo přijmout vlastní vyhlášku, měla by podle něj řešit aktuální záležitosti. „Některým automatům končí platnost povolení s letošním rokem. Vyhláška by měla umožnit, aby nové povolení už nedostaly. O dalším ať rozhodne stát svou chystanou novelou. Pokud by to pak bylo nezbytné, můžeme se k celé věci vrátit, až budeme znát nové zákonné podmínky, " dodal Plechatý.

Zástupce iniciativy Miroslav bez hazardu Aleš Bednařík poukázal, že zastupitelé dělají nyní to, co po nich žádala iniciativa už loni. „S kolegou jsme předložili návrh vyhlášky už v minulém období, loni na podzim jsme připravili petici občanů, která žádala totéž. Nyní uvidíme, jak zastupitelé rozhodnou," poznamenal Bednařík.

Politolog Jaromír Příkazský podotkl, že zastupitelé si nemohou příliš stěžovat, že mají rozhodnout sami. „Je to jejich role v zastupitelské demokracii. K tomu byli zvoleni, i když si na to, zdaleka ne jen v Miroslavi, někdy stěžují," řekl Příkazský.