„Mrazírenská výroba u nás skončila bezmála před dvaceti lety, nějaký rok běžely ještě sklady, ale ty jsou již také nějakých patnáct nebo sedmnáct let pryč. Se zástupci nového podniku jsme v kontaktu a snažíme se lidem zprostředkovat všechny informace," sdělil starosta Višňového Vladimír Korek.

Pila Višňové rozjede výrobu na podzim a jako první bude produkovat materiál pro stavebnictví. „Pokud se nestane nic neočekávaného, mohli bychom výrobu rozjet v říjnu. V první fázi nabereme dvanáct lidí, později asi čtyřiadvacet," sdělil statutární ředitel společnosti Ladislav Zpěvák. Dodal, že místo si vybral majitel firmy právě kvůli tomu, že bylo dlouhodobě opuštěné.

Dotáhnout záměr do konce trvalo několik let. Nakonec pomohly evropské dotace.

Brzký vznik nového provozu v regionu vítá ředitel znojemské pobočky úřadu práce Emil Čopf. „Jestli se skutečně takový provoz rozjede, je to jen dobře. Vítáme každé volné místo. Přirozeně se je budeme snažit obsadit nezaměstnanými, pokud nás vedení firmy osloví. Právě Višňové je místo, kde je dostupnost pracovních příležitostí poměrně složitá," poukázal ředitel Čopf.

Připomněl, že lidé z městyse musí při dojíždění za prací vynaložit nemalé prostředky. „Při shánění nové práce pak zohledňují o to víc výši mzdy," naznačil Čopf.

Pila bude zpracovávat kulatinu, získanou z jehličnatých i listnatých stromů. „Lokalitu jsme nevybrali náhodou. Rozhodli jsme se oživit hospodářsky slabý region. Také suroviny jsou pro nás na Znojemsku dostupné a otevírají se nám zde možnosti pro odbyt Dřevo budeme čerpat ze státních lesů i od soukromníků, ze Znojemska a okolí," vysvětlil před časem zástupci firmy.

Naproti tomu na své nové využití teprve čeká rozlehlý areál bývalého Vertexu v Moravském Krumlově. Výroba zde skončila před pěti lety a část zaměstnanců dojíždí do provozu v Hodonicích.

Areál nedaleko centra Krumlova se měl proměnit ve výrobnu obalů, ale nestalo se tak. Nyní jej nabízí majitel, firma Anero, k pronájmu. Část objektu využívali asijští prodejci, kteří tržnici pod tlakem úřadů opustili. Zastupitelé totiž odmítli změnit územní plán tak, aby podnikatelé v areálu mohli legálně vedle výroby provozovat i maloobchod.

Podle podnikatelky Kamily Polachové město promarnilo příležitost, když areál mohlo získat. „Mohli ho tehdy koupit za korunu, ale mysleli si, že by to byl pro město danajský dar. Podle mého názoru udělali chybu," poznamenala tehdy Polachová.