Od loňského roku je nově Novaservis součástí skupiny Ferro Group a novým výrobním ředitelem firmy je Petr Kourek. Doufá, že se společnosti podaří prorazit i na trhy západní Evropy nebo do Ruska. S tím souvisí i podpora týmu vývojářů a jejich nových nápadů.

Můžete přiblížit historii podniku?

Výroba koupelnových doplňků značky Nestor má ve Znojmě svou historii již od roku 1980. Jejich producentem byl tehdejší okresní průmyslový podnik. Novaservis působí na našem trhu od roku 1990, kdy se společnost zaměřila na prodej vybavení koupelen. O pět let později se Novaservis spojil s tradičním výrobcem mosazných koupelnových doplňků značky Novatore, firmou Metal Znojmo. Roku 2000 jsme uvedli na trh vodovodní baterie Metalia a sérii koupelnových doplňků Novatorre, které tvoří naše hlavní portfolio dosud.

Koupelnové baterie Metalia se rodí ve Znojmě

Jste hlavní výrobcem baterií a koupelnových doplňků v České republice. Slyší zákazníci na to, že baterie nebo věšák je vyrobený v tuzemsku? Jak jste ustáli nedávnou ekonomickou recesi?

Rozhodně slyší. Koupelnová baterie je navíc spotřebním materiálem, po čase se musí totiž vždy vyměnit. Ekonomická recese roku 2009 se našeho závodu dotkla. Z původních dvě stě deseti zaměstnanců jsme snížili stav na sto osmdesát.

Můžete jednoduše popsat proces výroby baterie?

Základním materiálem je mosaz, která má v kontaktu s vodou antibakteriální vlastnosti. Tělo baterie je odlitek, kterého čeká postupné obrábění a získá potřebné závity, které umožní pozdější upevnění do zdi. Polotovar poté zkušení brusiči vybrousí a vyleští, což je velmi důležitá a časově náročná fáze. Následuje galvanické pokovení, kterým se vytvoří niklová a chromová vrstva. Kromě ochrany povrchu má samozřejmě i estetický účel. Následuje konečná montáž dílů a setů. Každá baterie prochází vždy stoprocentní kontrolou na těsnost. Každou baterii mají tedy naši zaměstnanci v rukou.

Vyrábíte u vás všechny baterie, které dodáváte na trh?

Snažíme se uspokojit všechny zákazníky. Cenově velmi dostupné výrobky nakupujeme v Číně. Chtěl bych ale zdůraznit, že i tyto baterie prochází stoprocentní kontrolou.

Do jakých zemí exportujete? Kam byste rádi expandovali?

V tuzemsku jsme na trhu velmi silní. Vyvážíme i na Slovensko a do Rumunska, Polska a dalších států střední Evropy. Významnou výzvou je pro nás Rusko, které skýtá obrovský potenciál. Diskutujeme a propočítáváme, jak expandovat také na západní trhy. Jde o to, dostat dobrý nápad a najít mezery na trhu. K tomu slouží právě naše vlastní vývojové a konstrukční oddělení. Nesmírně důležitá je kalkulace, výrobní náklady musíme skloubit s technologií. Nyní pracujeme na novém designu Metalie. Do budoucna plánujeme pořídit robotické brousicí a lešticí zařízení, které by nejnáročnější práce v našem výrobním procesu zbavilo chybovosti a výrazně zvýšilo produktivitu práce.

Koupelnové baterie Metalia se rodí ve Znojmě

Jak se vám daří ekonomicky? Jaký má firma měsíční obrat?

Náš měsíční obrat je asi pětasedmdesát milionů korun. Cifra nezahrnuje pouze produkci našeho závodu, ale týká se prodeje i doplňkového zboží, jako jsou například dřezy nebo zahradní příslušenství. Náš nosný program, kterým jsou baterie a koupelnové doplňky, přináší měsíční obraty ve výši pětačtyřicet milionů korun.