Kovařík opouští vedení po více než roce. „Dlouho jsem přemýšlel a tohle je závěr, ke kterému jsem dospěl. Ani jako předseda jsem nebyl schopen změnit vnitřní poměry ve znojemské ODS, se kterými nesouhlasím. Obávám se, že přestala mít cokoli společného s programovými cíli strany a stala se pouze prázdnou slupkou pro naplňování osobních zájmů několika jednotlivců," řekl ke své rezignaci Kovařík. Již dříve se distancoval od komunální kandidátky své strany, kterou do voleb povede někdejší starosta města Petr Nezveda.

Kovařík současně odmítl úvahy, že by po složení funkcí zahodil i stranickou knížku. „Členem zůstávám nadále a budu aktivně podporovat programové cíle i směr, kterým se vydalo vedení v čele s Petrem Fialou. Z nových programových tezí jsem přímo nadšený, ODS pro mě zůstává jedinou alternativou a nic na tom nemůže změnit ani jedno místní sdružení, jehož jsem, možná bohužel, členem," dodal Kovařík.

Lídr Nezveda Kovaříkovy důvody odmítl. „Rezignace je osobním rozhodnutím Pavla Kovaříka. S důvody, které uvádí, samozřejmě nesouhlasím. V životě, ani v politice nemohou věci fungovat tak, že předseda řekne, že takhle přesně to bude podle něj a jinak bude zle," poznamenal Nezveda.

Volba později

Strana zřejmě nyní do voleb zůstane bez plnohodnotného místního vedení. „Očekávám, že příslušní místopředsedové Štefan Šottník na oblasti a Petr Havel ve Znojmě svolají oblastní a místní rady, které rozhodnou o dalším postupu. Osobně urychlenou volbu nového předsedy doporučovat nebudu," dodal Nezveda. Právě jeho Kovařík vystřídal v obou funkcích. Ve Znojmě samotném loni v březnu, v čele oblastní organizace letos v lednu.

Nezveda se prý příliš vracet nechce. „Je to zcela čerstvá záležitost, neměl jsem ještě čas nad tím přemýšlet, o funkce asi už usilovat nebudu, ale definitivně na to nyní odpovědět nedokážu," řekl Nezveda k otázce svého případného návratu.

Okresní šéf sociálních demokratů Jan Grois komentoval situaci velmi zdrženlivě. „Je to čistě věc občanských demokratů, zejména pokud odchází z funkce jediný člověk a ne nějaká skupina. Může jít o osobní ambice. Na komunální volby to po mém soudu vliv mít nebude, Pavel Kovařík nebyl v čele stranických organizací příliš výrazný," podotkl Grois.

Podle znojemského politologa Jaromíra Příkazského ale Kovaříkova rezignace svůj vliv na voliče mít může. „Situaci stany to může ovlivnit negativně. Částečně se totiž potvrdí pověst občanských demokratů jako strany ovládané na některých, pokud ne na všech úrovních, určitým typem lidí a jejich klany," uvažoval politolog s tím, že to některé voliče může utvrzovat v tom, co v poslední době často slyší.