Poprvé se o přízeň voličů v krajských volbách bude ucházet TOP 09, která špičku kandidátky schválila včera. Podle lídra Jana Vituly je cílem strany porazit ODS, která je jejím největším pravicovým konkurentem. „Máme sice společné kořeny s lidovci, ale s nimi soupeřit nebudeme. Naši voliči jsou spíše městští, vzdělanější," řekl.

Jaká koalice od podzimu na kraji povládne, je podle něj hodně otevřené. „Naší prioritou je podpora vědy a inovací, což je téma přijatelné všemi stranami," podotkl Vitula.

Za sociální demokracii je jasným lídrem jihomoravský hejtman Michal Hašek. Na lednovém volebním sněmu mu dalo důvěru přes osmdesát procent delegátů. Přestože čtyřleté období jeho vlády poznamenal rozpad koalice nebo aféra s jeho diplomovou prací, kterou dosud nezveřejnil, žádná kauza jeho pozici neohrozila. Podle agentury STEM patří mezi deset nejoblíbenějších politiků v zemi.

Po jeho boku stojí v čele kandidátky Haškův náměstek Václav Božek a krajský radní Zdeněk Pavlík. „Své priority bych shrnul do pěti V. Podpora vzdělání, vědy a výzkumu, pomoc venkovu a vinařům," popsal Hašek své plány.

Záleží na načasování

Napravit zklamání z posledních voleb budou chtít občanští demokraté, kteří před čtyřmi lety skončili na třetím místě až za lidovci. Vytvořili sice koalici s ČSSD, ale ta vydržela jen necelé dva roky. „Věříme, že voliči pochopí, že na pravém spektru jsme jediná sjednocená strana. Chceme vyhrát," podotkl kandidát ODS na hejtmana Jiří Crha.

ODS doufá, že sociálním demokratům ubere hlasy zatčení středočeského hejtmana Davida Ratha. „Tato kauza ukazuje, jak to Hašek myslel, když na květnové konferenci tvrdil, že pouze hejtmani ČSSD umí správně čerpat evropské dotace a ohlídat si korupci," dodal ironicky Crha.

Politolog Lubomír Kopeček si myslí, že  do voleb může být Rathova aféra téměř zapomenutá. „Záleží na tom, jak rychle policie případ vyšetří. Pokud soudní proces začne  v období voleb, může to ČSSD poškodit," řekl.

Lidoveckým lídrem je stejně jako v posledních třech volbách Stanislav Juránek. Naposledy získali v krajském zastupitelstvu osmnáct mandátů z pětašedesáti a skončili na druhém místě za ČSSD. So-ciální demokraté sice nejdříve dali přednost ODS, ale po jejich odchodu z koalice zasedli ve vedení kraje společně. Juránek se stal prvním náměstkem a vzal si na starost školství. Právě tento fakt může podle Kopečka lidovcům ubrat hlasy. „Publicita kolem rušení škol Juránkovi příliš neprospěla," upozornil politolog.

ČTĚTE VÍCE V ÚTERNÍM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST