V Kravsku loni na podzim vyhrálo volby Sdružení nezávislých kandidátů (SNK) pro Kravsko se třemi mandáty, po dvou brali komunisté a sdružení Pro Kravsko.

Povolební jednání ale vítěze postavila na druhou kolej. „Stáli jsme za bývalým starostou, naším lídrem, který získal i nejvíc hlasů ve volbách. Komunistického starostu jsme nechtěli, proto jsme složili mandáty a odešli," řekl před časem Jaromír Kuřitka, tehdejší dvojka SNK a nynější lídr kandidátky Občané Kravska.

Starosta František Moučka (KSČM) vyslovil naději, že volby situaci v obci uklidní. „Doufám, že lidé k volbám přijdou a dají novému zastupitelstvu silný mandát, " řekl starosta s tím, že v tomto smyslu i oslovil lidi v obci.

Jak volby dopadnou, nechtěl předjímat. „Sám budu samozřejmě respektovat jakýkoliv výsledek. Doufám ovšem, že naše kandidátka dopadne jako obyčejně, tedy vcelku dobře," nadhodil Moučka, který komunistickou kandidátku vede.

Stabilní zastupitelstvo podle něj obec velmi potřebuje. „Od voleb jsme se zbývajícími zastupiteli pracovali, účty jsme lidem složili v obecním časopise. V letošním roce jsou tu rozběhnuté akce za zhruba sedmdesát milionů korun. I proto je již potřeba, aby vzniklo řádné zastupitelstvo a mohlo například projednat a schválit rozpočet," upozornil Moučka.

Vůli nechat po volbách vzniknout fungující zastupitelstvo projevil před časem i Kuřitka. „Z naší strany rozhodně nic hrotit nebudeme. Doufáme, že volby přinesou změnu, ale nové zastupitelstvo rozkládat nehodláme," avizoval před časem Kuřitka.

V Tvořihrázi vyhrálo na podzim volby sdružení Mladí s nadějí. Za osmačtyřicet procent hlasů bralo tři mandáty. Sedmatřicet procent hlasů a rovněž tři mandáty získalo sdružení Společně pro Tvořihráz starosty Josefa Broučka. Ani v Tvořihrázi vítěz nepřetavil volební výsledek ve složení většiny v zastupitelstvu. Dohra byla podobná jako v Kravsku: složené mandáty, rozpadlé zastupitelstvo a čekání na termín nových voleb.

Starosta Brouček nechtěl odhadovat ani výsledky ani volební účast. „Moudřejší budeme v sobotu večer. Odhadnout si netroufám ani účast. O výsledku všech kandidátek rozhodnou voliči. Za sebe mohu říct jet tolik, že kdybych si myslel, že nemáme šanci uspět, ani bych do voleb nešel," poznamenal Brouček.

I v Tvořihrázi se už na obci vrší úkoly, které vyžadují projednání plnohodnotným zastupitelstvem. „Zbývající zastupitelé jsou velmi pracovití lidé, nutné záležitosti jsme proto zvládli velmi dobře. Na druhou stranu, takové záležitosti jako výběr firmy na opravu místních silnic vyžadují rozhodnutí plnohodnotného zastupitelstva," poznamenal Brouček.

Nové volby čekají na podzim i Podhradí nad Dyjí. „Dvě členky zastupitelstva složily mandáty, náhradníci nejsou, proto musí být nové volby," vysvětlil starosta jedné z nejmenších obcí na Znojemsku Oldřich Tesárek. Zákon o obcích předepisuje, že zastupitelstvo musí být vždy nejméně pětičlenné. Pokud je zastupitelů méně a nemá je kdo nahradit, spravuje obec s omezenými pravomocemi dosavadní starosta a zbylí zastupitelé. Termínu nových voleb určuje ministr vnitra.

V sobotu budou volit lidé v celkem jednadvaceti obcích v celé zemi. Volební místnosti budou v každé z nich otevřené od sedmi hodin ráno do desíti večer.