Po kolika lidech ročně pátrá znojemská policie?
Za posledních deset let počet osob v pátrání každým rokem narůstá. V roce 1997 jsme pátrali po sto devadesáti osobách, vloni už toto číslo dosáhlo pěti set. Největší část osob v pátrání přitom na Znojemsku tvoří svěřenci výchovných ústavů. Jde o více než polovinu z celkového počtu pohřešovaných osob.

Po kom obvykle police pátrá?
Pátráme nejen po pohřešovaných, ale zjišťujeme také pobyt osob, tedy zjišťujeme, kde se zdržují osoby, které potřebujeme v rámci trestního řízení zjistit. Do celkového čísla se počítají také příkazy k zatčení, pátráme po podezřelých z trestných činů či po svědcích.

Jak jste při pátrání úspěšní?

Vezmeme-li poslední rok, tak v něm jsme vyhlásili celkem 495 pátrání. Z tohoto čísla jsme zjistili 428 osob, u kterých jsme pátrání ukončili. To znamená úspěšnost kolem devadesáti procent.

Je mezi těmi zbylými deseti procenty také známá kauza zmizenlého znojemského podnikatele Daniela Brdy?

Ano, jmenovaný je nadále v celostátním pátrání. Stále jej vedeme v systémech pátrání, aktivně však po něm už nepátráme. Doba, kdy bylo pátrání vyhlášeno, je již delší. Jde asi o osm let.

Spolupracujete při pátrání s mezinárodní policejní organizací Interpol?

Samozřejmě, policejní pátrač spolupracuje i s Interpolem. Máme například podané žádosti o prověření bydliště v zahraničí. S tím, jak se Evropa sjednocuje a jak lidé cestují do zahraničí, ať za prací či zábavou, stává se například, že někdo méně odpovědný zůstává v cizině a nedá přitom vědět svým blízkým.
V rámci spolupráce s Interpolem jsme prověřovali například pobyt lidí na jihu Evropy či na Britských ostrovech.

Jak funguje pátrání v schengenském systému?

Díky vstupu do Schengenu je i česká policie napojena na systém, který postihuje pátrání po osobách v Evropě, tedy zemích schengenského systému. Můžeme například zjistit, zda je konkrétní osoba v pátrání, zda nemá trestní minulost například ve Španělsku, Německu či Francii a podobně. Toto bývalo v minulosti poměrně problematické.
V tomto ohledu je schengenský systém přínosem. Zaručuje určitou vyšší bezpečnost při současném otevření vnitřních hranic a volném pohybu osob.



Jak funguje mechanismus pátrání po osobách?

Každý policista, byť v terénu, je povinen přijmout jakékoli oznámení, tedy i o pohřešované osobě. Police zahájí okamžitě prověřování podle konkrétních indicií. Když například nepřijde manželka z práce domů a muž má podezření, že se jí něco stalo, protože se obvykle domů vrací, nebo alespoň zavolá, sepisujeme rychlý protokol s oznamovatelem. Napíší se do něj základní údaje o pohřešovaném, popis, číslo mobilu, pravděpodobný pohyb a další informace. Prověřujeme všechna data o osobě a nasazujeme maximum sil a prostředků. Používáme desítky policistů, služební psy, i vrtulníky s termovizí. Pátrá se až do úplného vyčerpání.

Máte nějakou osobní zkušenost z pátrání?

Osobně si pamatuji případ ze Skalice. Z místního domova důchodců odešla paní na procházku. Bylo to večer a bylo chladno. Vyhlásili jsme pátrání, nasadili jsme desítky policistů ze Znojma a Moravského Krumlova, psovody i dopravní policii. Hrozilo podchlazení paní, která navíc neznala okolí. Prověřovali jsme budovy, pátrání jsme vyhlásili rozhlasem, spolupracovali s médii. Paní jsme nakonec našli unavenou a v šoku až nad ránem, patnáct kilometrů od místa, ze kterého vyšla. Z toho je patrné, že pokud je potřeba, použijeme vše, co má ruce a nohy.