Představitelé města a Znojemské Besedy představili logo, web a základ programu oslav počátkem ledna. „Cílem projektu oslav je představit výjimečnost města Znojma, posílit hrdost lidí na místo, ve kterém žijí, i vzdělání mladé generace. Půjde o široký a dlouhodobý program pro nejrůznější skupiny," přiblížil plán starosta Vlastimil Gabrhel.

Odborníkovi na regionální marketing Pavlu Kovaříkovi se vcelku líbí tvář oslav. Pak však začínají jeho připomínky. „Je to dobrý nápad s pěkným grafickým zpracováním. Podle mého názoru není ovšem marketingově dotažený," poukázal Kovařík.

Poukázal přitom na web znojmo790.cz, který město k výročí připravilo. „Vizuálně je pěkný, ale postrádám tam například možnost přihlásit se k odběru novinek nebo lepší propojení na sociální sítě. Pokud chystám celoroční projekt, měl bych mít snahu s návštěvníky dlouhodobě komunikovat a ne jen svůj projekt částečně představit," uvažoval Kovařík. Z chybějícího odkazu poukázal zejména na kalendář akcí, který zatím obsahuje jen lednový ples města.

Postupné odhalování hlavních částí programu oslav je podle organizátorů součástí jejich plánů. „Osou dění bude seriál dvanácti tradičních i nových akcí, které postupně připomenou dvanáct století, která utvářela historii Znojma. První bude lednový ples města. Na něm uvedeme panenskou sklizeň z nové městské vinice a připomeneme, že počátky vinic ve Znojmě sahají právě až do devátého století, " řekl Grois.

Jak dodal, v březnu připomene dětská výtvarná soutěž historii znojemské rotundy sahající do jedenáctého století a v červenci extrémní závod v běhu na radniční věž poukáže na její dostavbu v patnáctém století.

Podklady pro historickou část programu oslav dodával historik Jihomoravského muzea Jiří Kacetl. „Muzeum na přípravě oslav spolupracuje, proto jsem pro web k výročí připravil obecný text o historii města a také materiály k jednotlivým staletím," potvrdil Kacetl.

Připustil současně, že se tím ocitl v rozporném postavení. „Jako městský zastupitel patřím k těm, kdo mají určité výhrady ke zvolenému konceptu, ostatně zaznělo jich na posledních jednáních zastupitelstva víc. Rozhodně však nejme proti oslavám jako takovým, " podotkl zastupitel.

Přípravě programu měla podle něj předcházet širší diskuse. „Mohla jej dostat k vyjádření aspoň kulturní komise. A letošní výročí se především mohlo stát jakýmsi zahájením příprav skutečného jubilea osmi set let od udělení městských práv," dodal Kacetl.

Městu by to podle něj umožnilo například lépe představit právě svou historii. „Už proto, že nyní kvůli opravám hradu nemáme adekvátní moderní expozici o historii města. Na jižní Moravě jsme přitom nejstarším královským městem a v celé republice čtvrtým nejstarším," poukázal Kacetl.