Kruhové objezdy zůstávají na silnicích Znojemska stále ojedinělé. Dva nové chtějí nyní silničáři postavit na nebezpečných křižovatkách. Zda je udělají už napřesrok závisí na tom, jestli získají peníze z evropských fondů. Projekt úprav složitého křížení ulic Rooseveltovy, Palackého a dalších chystá znojemská radnice.

„Máme připravené dva kruhové objezdy pro zlepšení bezpečnosti křižovatek. Změnit chceme takzvanou křižovatku Sever směrem ze Znojma na Únanov a křižovatku mezi Mackovicemi, Čejkovicemi, Božicemi a Břežany,“ uvedl ředitel znojemské oblasti krajské správy silnic Zdeněk Komůrka. Protože na silniční stavby podobně jako letos patrně nebude v krajském rozpočtu mnoho peněz obrátí se silničáři na evropské fondy. „Kdy začneme s přestavbou záleží na tom, jak naše projekty dopadnou,“ doplnil Komůrka.

Stavbu kruhových objezdů požadovali zástupci obcí. „Navrhoval jsme to už před pěti lety. Křižovatka je nebezpečná, nehody se tam stávají co týden. Obec pomohla i pozemky, na stavbu ovšem stále čekáme,“ komentoval starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek situaci kolem křižovatky Sever. Vyšší bezpečnost si od změny křižovatky na cestě z obce slibuje starosta Mackovic Karel Ondráček. Nebezpečné křižovatky máme na obou směrech. Změna určitě to přispěje zklidnění a větší bezpečnosti dopravy,“ konstatoval starosta Mackovic Karel Ondráček.

Upravit složitou křižovatku ulic Rooseveltovy, Palackého a 28. října chtějí představitelé znojemské radnice. Zejména ulice 28. října prošla již opravou po rekonstrukci městské kanalizace, příští rok mají změny pokračovat.

„Zadali jsme projektovou dokumentaci, práce na ní již začaly. Na křižovatce chystáme přemístění přechodu pro chodce, přidáme ostrůvky, a osvětlení, přiblížil místostarosta Jan Blažíček.

Kolem chodníků by podle projektu mělo být zábradlí, aby chodci nevbíhali do vozovky. V návrhu rozpočtu na příští rok radní zatím počítají s více než milionem korun určeným na opravy. Případná změna složité křižovatky na kruhový objezd vyžaduje podle slov místostarosty Znojma Jana Blažíčka dlouhou přípravu.

„Jsou tam problémy s vlastnictvím pozemků, objezd by navíc zasahoval do přilehlého mostu. Je také možné, že se dostatečně osvědčí právě nově připravované změny v řešení dopravní situace,“ podotkl Blažíček.