Legendární cyklus obrazů Alfonse Muchy Slovanská epopej se v roce 2017 zřejmě na tři měsíce přesune do významné japonské galerie National Art Centre Tokyo. V rozhovoru to řekl náměstek primátora Václav Novotný z TOP 09. Po návratu by měla být znovu vystavena ve Velké dvoraně Veletržního paláce v Praze, kde měla podle původních plánů zůstat jen dočasně.

„O celé věci je zmocněna jednat ředitelka Galerie hlavního města Prahy, která se byla také podívat v Tokiu, jestli jsou pro vystavení pláten vhodné podmínky. Je mi jasné, že v Moravském Krumlově toto nevnímají jako pozitivní zprávu, ale pražští radní zápůjčku už dříve schválili," uvedl náměstek pražského primátora Václav Novotný.

Jak dodal, bude vedení Prahy jednat s novým ředitelem Národní galerie. „Ta dlouho neměla ředitele a od prvního července je jejím novým ředitelem Jiří Fajt, se kterým budeme jednat o tom, kde by mohla Epopej v budoucnosti být. Nám se zatím stále nejvíce líbí prostor dvorany, kde plátna nyní jsou," řekl Novotný.

Mucha přitom Praze epopej věnoval pod podmínkou, že pro ni metropole vybuduje samostatnou výstavní síň. Na tu se ale zatím nenašly peníze.

Plánovaná zápůjčka epopeje do Japonska podle Novotného posílí vztahy Prahy a Tokia a přivede do české metropole víc turistů. Japonsko se také zavázalo uhradit všechny náklad spojené s přesunem, včetně pojištění. „Jedná se o mimořádně významnou japonskou galerii, která se svou návštěvností zcela vymyká našim obvyklým poměrům," upozornil. „Zatímco u nás nejnavštěvova­nějšími galeriemi projde měsíčně maximálně pět tisíc návštěvníků, National Art Centre Tokyo generuje za stejné období statisíce," doplnil náměstek.

Soubor Muchových pláten zachycující slovanskou mytologii se v roce 2012 přestěhoval do Prahy z Moravského Krumlova, kde byl desítky let vystaven v tamním zámku.

Vedení Krumlova tvrdí, že je na návrat pláten do moravskokrumlov­ského zámku připraveno. „Náš boj za návrat pláten do našeho města trvá. Jasně jsme řekli, že opravíme a rozšíříme výstavní prostory na zámku tak, abychom splnili podmínky Národního památkového ústavu pro vystavení nejen Muchových pláten, ale i dalších kulturních skvostů. Zámek je nyní na návrat pláten připravený," sdělil starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Otázkou je, zda se tedy plátna ocitnou v Japonsku a kam se nakonec vrátí. „Je to na rozhodnutí Prahy, ale aktivita bude v roce 2017 na vedení Moravského Krumlova," dodal Třetina s tím, že jak město, tak kraj udělá maximum pro návrat pláten.

Plátna dle malířova odkazu patří Praze. Přemístění epopeje do metropole ale vyvolalo vlnu nevole. Stěhování kritizovalo vedení Moravského Krumlova, Jihomoravského kraje, tisíce lidí i potomek malíře John Mucha. K zápůjčce se už dříve vyjádřil velmi kriticky. „Trvám na mém osobním názoru, že převážet celou Epopej kamkoliv, zejména do zahraničí, je zcela nevhodné. Jen to totiž oddaluje konečný cíl, na kterém se stále snažíme pracovat. Tím cílem je řádné umístění celého cyklu v Praze," řekl už dříve Mucha.