Odchyt zvířat mají na starosti strážníci. „Po kastraci či sterilizaci pouštíme kočky znovu do míst, kde žily. Apelujeme na lidi, aby neničili odchytová zařízení, vše děláme pro dobrou věc a chceme, aby se vše vyřešilo v klidu. S útulky je to totiž složité, koček je spousta," sdělil šéf krumlovských strážníků Rudolf Fráňa.

Zamezit dalšímu rozmnožování je podle krumlovské radnice jediný způsob, jak regulovat počet zvířat. Každá zdravá kočka totiž porodí dvakrát za rok tři až pět koťat.

O problému ví i jeden z bydlících, Kamil Dřevojan. „Kočky se drží zejména v horní části ulice, k nám domů naštěstí nejsou slyšet ani jsem nepozoroval, že by se objevily na zahradě. Vím o tom, že někteří lidé je dokonce krmí a celá záležitost vyvolává sousedské spory," poukázal Dřevojan.

Divoké a pohublé kočky trápily před časem i obyvatele domů ve znojemské Kolonce či sídliště v Pražské ulici. Také zde lidé přemnožená zvířata krmili přesto, že jim hrozila pokuta pět set korun. „Kolem parku je koček plno. Často jsou dost zubožené. Bojím se, že syn na něco po nich sáhne a nakazí se," řekla Vendula Čermáková.

Volně potulující se kočky jsou potenciálním zdrojem infekčních onemocnění pro ostatní zvířata a mohou přenášet onemocnění i na člověka. Podobné problémy trápí i obyvatele dalších měst a diskutují o nich třeba na webových stránkách ifauna.cz. „Není to jenom problém měst, ale i vesnic. Řada lidí je zaujatých proti psům, jiní proti kočkám. Kočky se stanou toulavými jen nezodpovědností nás lidí. Takže lidé by problém měli řešit," napsal například na webu jeden z diskutujících. Podle odborníků není ale dokrmování to správné řešení. Pouliční kočky totiž velmi dobře znají své teritorium a potravu si umí obstarat samy.

Od roku 2008 funguje ve Znojmě útulek pro kočky, který je součástí psího útulku. Pracovnice útulku kočky vykastrují a poté je vrátí zpět do jejich teritoria.