Za pár týdnů se centrum Moravského Krumlova promění ve festivalové jeviště. Do města totiž zamíří legendární Helloween. Místní lidé se obávají, zda je centrum městečka na velký nápor návštěvníků připravené. Vedení radnice ale poukazuje na velkou příležitost pro místní podnikatele. „Na dobu konání koncertu odjedu z Krumlova, nechci vidět tu pohromu, kterou město odsouhlasilo. Jsem zvědav, kdo bude platit veškeré náklady s tím spojené, jako je třeba úklid nebo práce strážníků. Takovýto koncert není možné v našem městě zvládnout," napsal například jeden z místních obyvatel na facebookovém profilu Přiznání Moravský Krumlov.

Město se dohodlo s pořadatelem Martinem Janíčkem na pronájmu areálu pro sedm tisíc lidí. „Návštěvníci koncertu budou parkovat na louce v Ivančické ulici. Důležité bude zabezpečení celé akce, která je v kompetenci organizátorů. Hlasy, které mluví o tom, že takový koncert není vhodný pro Krumlov, vnímám také. Ale není nutné vyvolávat zbytečnou paniku. Akci vnímám jako velkou podnikatelskou příležitost," poukázal starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Vybrané akce
- Vrabčákfest – původně malý festival se rozrostl do větší hudební události. Vrabčí hájek vyměnil za dolní park v zámeckém areálu.

- Wake Up – ambiciózní festivalový projekt skončil před třemi lety kvůli chybějícím dotacím. Davy lidí dotáhl do areálu Louckého kláštera.

- Koncerty o Vinobraní nebo Majáles – lákaly tisíce návštěvníků přímo do centra Znojma.

Připomněl, že uplynulý víkend a rockový festival Vrabčák v tomtéž areálu prokázaly, že centrum města se nemusí obávat hluku.

Podle spolupořadatele Vrabčáku Pavla Kovaříka je dolní park v zámeckém areálu výborným místem. „Je zde skvělé zázemí, ale zda prostor pojme bez problémů sedm tisíc lidí, ukáže akce samotná. Výborné místo pro větší koncerty je také ve Vrabčím hájku. Znojmo ale naráží na prostorové limity. Louka byla pro festival Wake Up, který jsem také pořádal, poměrně stísněná. Jiný prostor jsme nenašli," uvažoval Kovařík.

Připomněl menší koncerty, které pořádá například Beseda Na Káře. Větším akcím patří obvykle Horní náměstí. „Koncerty přímo v centru města ale nemají takovou festivalovou atmosféru, například Majálesu by slušelo lépe přírodní prostředí," naznačil Kovařík.

Podle zastupitele Jiřího Ludvíka by pro velké koncerty pod širým nebem byl ve Znojmě vhodný například fotbalový stadion. „Měl by být využívaný pro sport i pro kulturu. Nyní by ale pořadatelé koncertů jen těžko hledali termíny, trávník je plně vytížený zápasy a tréninky fotbalistů. Možná by stálo za úvahu vytěsnit tréninky na jiná hřiště," podotkl Ludvík.