„Už dlouho jsem cítila tlak na mé odvolání. Vidím za ním spíše politické pozadí,“ řekla Přikrylová. Do funkce nastoupila v roce 1992. Do města se ji podařilo například přivést festival vážné hudby Concentus Moraviae. Letos se konal už dvanáctý ročník.

„Kulturní nabídka střediska nepokrývala většinové požadavky obyvatel. Silná byl program klasické hudby, ostatní žánry ale téměř chyběly,“ řekl místostarosta Krumlova Tomáš Třetina. Od nového ředitele očekává jasnou koncepci rozvoje kulturního prostředí ve městě. „Je několik možností, na kterých se dá založit. Například na prostředí a atmosféře kolem Slovanské epopeje a místního zámku,“ uvedl. Obálky s nabídkami budou radní otevírat příští týden. Na nedostatečné kulturní možnosti upozorňovali i krumlovští občané v jarní anketě Znojemského deníku.

Podle Přikrylové se za doby jejího působení podařila řada věcí. „Povedlo se například rozběhnout ochotnické divadlo. Nyní je samostatné a má úspěch i dobrou návštěvnost. Zlepšila se propagace Slovanské epopeje. Velký kus práce udělal i pěvecký sbor. Nyní se nám podařilo oživit i muzeum,“ vypočítavá Přikrylová. Největší problémem posledních let je podle ní to, že se středisku nepodařilo nalézt nebo prosadit vybudování většího sálu v centru města, kde by se konaly kulturní akce. „Chybí tak jakési zázemí,“ dodala.

Městské kulturní středisko v Moravském Krumlově má kromě pořádání společenských a kulturních akcí na starosti také například provozování kina, knihovny nebo galerie se Slovanskou epopejí. Město na jeho fungování přispívá každý téměř čtyřmi miliony korun.