Nová vstupní brána a za ní setrvale chátrající zámek. Tři a půl roku poté, co léta opuštěný areál v centu Moravského Krumlova získala veletržní společnost Incheba, zámek stále naléhavěji potřebuje opravu.

Zástupci firmy potvrzují, že jejich plány trvají. Vedení města i památkáři jsou ale s odkládáním oprav nespokojeni a chtějí s vlastníkem jednat.

„Už před třemi lety byl stav zámku velmi neutěšený a absence koncepční a systematické údržby trvale přispívá k zhoršování stavebního stavu zámku,“ varovala památkářka Celestina Novotná.

Incheba letos zajistila na zámku některé nejnutnější práce za asi půl milionu korun. „Šlo o opravy střešního žlabu v prostoru nad Slovanskou epopejí, zabezpečení oken a dveří, nové omítky vstupního portálu a demolici staré vrátnice u vstupu,“ vypočítala manažerka komunikace firmy Nikol Kubanská.

Nespokojenost


Zástupci města s tím příliš spokojeni nejsou. „Práce se měly hýbat dřív a víc. Chceme s vedením společnosti jednat. Požádali jsme o schůzku a jsme v kontaktu se sekretariátem generálního ředitele. Termín ale zatím nemáme,“ řekl starosta Jaroslav Mokrý.

I on poukazuje na špatný stav budov. „Nádvoří zarostlo plevelem a náletovými dřevinami. Arkády jsou v žalostném stavu, z balustrád se uvolňují sloupky. Myslím, že odhadované náklady na renovaci v řádu až miliardy korun jsou odpovídající,“ dodal.

Zástupci Incheby tvrdí, že na svých plánech na obnovu a využití zámku trvají. „Pro všechny budovy máme projekt rekonstrukce, na který je vydané stavební povolení,“ uvedla Kubaská s tím, že v naplánovaném postupu prací došlo k časovému posunu. Podrobnosti ovšem neupřesnila.

Moravskokrumlovský zámek do konce osmdesátých let využívalo učiliště. V devadesátých letech přišla s ambiciózním záměrem rekonstrukce společnost Zámek, která ale zkrachovala, a zámek skončil jako propadlá bankovní zástava za nesplacené úvěry.

Za čtrnáct milionů


Konkursní správce se zámek snažil rok prodat v dražbách. Nakonec v březnu 2004 zámek za čtrnáct milionů korun vydražila Incheba.