Jeden krok dopředu a dva zpět připomínají spory kolem krumlovského zámku. Památku ve městě chce koupit město, téměř rok ale čeká na vyřešení sporů mezi vlastníkem a věřiteli. O zámku mají v polovině června znovu jednat také městští zastupitelé.

Nejbližší šanci zámek koupit totiž městu dává dražba naplánovaná na konec června. Cestu k ní ale zatím blokuje insolvenční řízení. V něm se u pražského městského soudu domáhá východočeská firma své pohledávky kvůli ztracenému kufru s cennostmi.

Po prvním stání soudu svitla Krumlovu naděje, že se obě strany dohodnou a řízení tak skončí. „Zástupci navrhovatele i dlužníka a dlužník sám navrhují soudu odročení z důvodu možného mimosoudního vyřešení věci," uvedl soud v zápisu zveřejněném v insolvenčním rejstříku.

Soudkyně Margita Víšková návrhu vyhověla. „Soud jednání odročuje na pětadvacátého srpna a zástupcům účastníků ukládá, aby do dvou měsíců sdělili soudu výsledek mimosoudního jednání," rozhodla soudkyně Víšková.

Pro Krumlov je to jen částečně dobrá zpráva. Odkládanou dražbu zámku totiž exekutor nyní plánuje na konec června. Tedy dřív, než vyprší lhůta, kterou dal soud majiteli zámku a firmě, která jej chce poslat do insolvence, k dohodě.

Některým lidem v Krumlově se už zdá, že problémy kolem zámku trvají dlouho. „Už jsem to přestala sledovat. Je to složitý problém, který se navíc vleče. Navíc postrádám informace, zejména o podrobnostech záměrů města, například pokud jde o provozní náklady," poznamenala podnikatelka a někdejší zastupitelka Kamila Polachová.

Starosta Moravského Krumlova nejnovější vývoj zatím jen sleduje. „Novou situaci musíme posoudit a opatřit si v nejbližších dnech další informace. V každém případě budeme o zámku mluvit na další schůzi zastupitelstva třináctého června. Chystám k tomu řadu podkladů o našich záměrech a dohodách s dalšími partnery," řekl starosta.

Vedle výstavy moderního umění ze sbírek Muzea Kampa město například jedná s Ústavem pro studium totalitních režimů o expozici, která by na zámku mohla vzniknout.

Záměr koupit krumlovský zámek schválili tamní zastupitelé loni v červenci. Než ale radnice s majitelem stihli uzavřít jednání o smlouvách, skončil zámek v exekuci a soudní exekutor vyhlásil dražbu. Té ale brání insolvenční řízení vyvolané firmou, která se domáhá vymožení soudem uznané pohledávky dosahující nyní téměř deseti milionů korun. Protože stále platí nájemní smlouvy, město chystá na konec června zahájení další výstavní sezony.