Lidé v Kuchařovicích budou mít brzy zcela nové náměstí. V těchto dnech začínají dělníci pokládat novou dlažbu a dokončují dešťovou kanalizaci.

Na opravy centra obce dostaly Kuchařovice dotaci tři miliony korun z ministerstva pro místní rozvoj. Zástupci obce chtějí z náměstí udělat klidovou zónu.

„Nechceme, aby se na náměstí točily autobusy. Proto v těchto dnech stavíme novou autobusovou točnu za dřevotvarem a chceme mít z centra klidné místo,“ řekl starosta Kuchařovic Lubomír Mlejnek.

V centru tak zůstane jediná autobusová zastávka, která ovšem dostane nový kabát.

Místní lidé se na klidné náměstíčko moc těší. „Je to dobrý nápad a doufám, že až bude hotový obchvat, nebudou přes Kuchařovice jezdit ani kamiony,“ řekla rodačka z Kuchařovic Marie Vogalová.

Centrum obce tak ještě letos zkrášlí i nové chodníky a silnice. Kompletní rekonstrukce náměstí bude hotová do konce listopadu. Zároveň začnou v Kuchařovicích i s opravou střechy místní kaple svatého Floriána, kterou poškodila lednová vichřice. Také na tuto akci dostala obec dotaci dvě stě padesát tisíc korun z Jihomoravského kraje.

„Je to součást rekonstrukce náměstí. Střechu kostela začnou řemeslníci opravovat o prázdninách,“ dodal Mlejnek.

V současné době se ale také od základů staví kostel v Šumné.

„Máme zkolaudovaný suterén kostela a pracujeme na klenbě v presbytáři. Okna už jsou osazena a stavbu bychom chtěli převzít v březnu příštího roku. Stále však chybí peníze,“ řekl farář Marek Dunda. Loni dostala římskokatolická církev na výstavbu nového chrámu v Šumné dotaci dva a půl milionu korun. Ta ovšem na celý kostel a vybavení nestačí. Proto farář uspořádal finanční sbírku a lidé mohou stále přispívat do kasičky umístěné ve štítarském kostele.

„Chystáme se oslovit i různé firmy, aby nám finančně pomohly. Na dodělání kostela bez vybavení nám schází zhruba milion a půl,“ upřesnil Dunda.

I když nový kostel v Šumné nebude ještě letos kompletně hotový, už v září v něm chystají první bohoslužbu.

„Chceme mít první mši druhou neděli v září, kdy bude v obci posvícení, a potom na Štědrý den,“ doplnil Dunda. Práce na kostele začnou o prázdninách také v Hodonicích, kde chtějí opravit padesát let starou fasádu.

„V pátek se sejdu s vítězem výběrového řízení na dodavatele rekonstrukce a fasádu by měli dělníci začít dělat během léta,“ sdělil starosta Hodonic František Houšť.