Dále se zabývají otázkou, zda je schopný osídlovat i další druhy listnatých dřevin, jako je dub letní a dub zimní. „V obou případech jde o hospodářské dřeviny. Zjištění dalšího nepůvodního druhu kůrovce by znamenalo další významné ohrožení těchto druhů stromů,“ uvedl entomolog Otakar Holuša z Mendelovy univerzity.

Odborníci už zjistili, že invazivní druh kůrovce přenáší s vysokou pravděpodobností nový dosud nepopsaný druh hub, který vytváří rozsáhlé odumírání lýka poškozené dřeviny. „To se projevuje hlubokým začernáním okolí požerků. Na povrchu na kůře se objevuje černý výtok v místě závrtu brouka. Zanesení této houby může způsobovat výrazné snížení zdravotního stavu stromu až jeho postupné odumření," zmínil odborník na hmyz Holuša.

Představa multifunkční Areny Brno na brněnském výstavišti.
Rozpočet Brna bude dvě miliardy v mínusu, počítá s multifunkční arénou

Pěstováním a využitím ořešáku černého v lesním hospodářství na území České republiky se vědec zabývá už skoro dekádu. Do těchto bádání patří logicky i studium chorob a hmyzu, který se na tomto druhu stromu vyskytuje. „Invazi kůrovce ořešákového ve větší míře odhalil už výzkum z let 2015 a 2016. Konkrétně jde o oblast lužních lesů v okolí Lanžhota a Vranovic, kde některé porosty ořešáku černého postupně chřadnou," přiblížil mluvčí univerzity Filip Vrána.

Novinkou je zjištění o výskytu tohoto typu kůrovce i na ořešáku královském v oblasti Židlochovic na Brněnsku a také v porostech ořešáku černého v Hornomoravském úvalu.

Kůrovec ořešákový je brouk o velikosti asi dvou milimetrů. Do Evropy byl zavlečený z Himálají pravděpodobně dovozem nezpracovaného dříví či štěpky.