„Hrozny pocházejí z vinice Nad Kolářovým sklepem. Letos jsme posbírali přes osm set kilo. Měli jsme ho však uskladněné v teplejších prostorách. To znamená, že nám hrozny hodně seschly a mělo malou výtěžnost. Šťáva pomalu tekla, museli jsme lis častěji rozdělávat a znovu mačkat,“ uvedl vedoucí lechovických vinohradů Roman Staněk.
Při sběru měly hrozny cukernatost zhruba jednadvacet stupňů normalizovaného moštoměru. „Cukernatost vylisovaného moštu byla osmačtyřicet stupňů,“ dodal vinař. Slámové víno není jedinou specialitou lechovických vinařů. Letos vyrobili ledové víno z odrůdy Cabernet Sauvignon.
„Ledového vína jsme vylisovali sedm set litrů při cukernatosti osmatřicet stupňů normalizovaného českého moštoměru. Sbírali jsme v prosinci při mínus osmi stupních,“ řekl Staněk.
Slámové víno je specialitou. Vzhledem k technologii výroby, kdy se na jeden litr vína spotřebuje výrazně více hroznů než u klasického vína, není slámové levnou záležitostí.
Jakostní víno s přívlastkem slámové víno je dovoleno vyrábět pouze z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu nejméně tři měsíce. Získaný vylisovaný mošt musí mít cukernatost nejméně sedmadvacet stupňů .
